Zima neće spriječiti ukrajinski kontranapad

Dobro opskrbljene ukrajinske snage vjerovatno neće zaustaviti svoje kontranapade zbog dolaska zime, procjenjuje američki Institut za proučavanje rata.

Tenkovi ukrajinske vojske i pješadija u blizini južnog fronta (Getty Images)

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) saopćio je u svojoj posljednjoj procjeni da zimski uvjeti neće odvratiti ukrajinsku kontraofanzivu protiv ruskih snaga, a da su pretpostavke zapadnih dužnosnika da bi hladno vrijeme moglo zaustaviti neprijateljstva ili dovesti vojnu akciju u ”pat poziciju” pogrešne.

Američki časopis Newsweek u svom izvještaju navodi da se u procjeni dodaje kako postoje izvještaji da ukrajinski saveznici sumnjaju u sposobnost Kijeva da u potpunosti ukloni ruske snage s okupiranih područja, te sumnjaju da bilo koja strana može postići sve svoje vojne ciljeve.

ISW je primjetio da jesenje i proljetno blato također može usporiti ili zaustaviti vojno napredovanje, kao i nedovoljna zimska oprema. ISW ocjenjuje da su ovi izvještaji namijenjeni otvaranju puta za diplomatiju između Moskve i Kijeva.

Zima će utjecati na ruske snage u Ukrajini

ISW je također rekao da zimsko vrijeme može uveliko naštetiti slabo opremljenim ruskim snagama u Ukrajini, “ali da dobro opskrbljene ukrajinske snage vjerovatno neće zaustaviti svoje kontranapade zbog dolaska zime”.

Također zaključuje da bi Ukrajina zapravo mogla iskoristiti prednosti zaleđenih područja kako bi se “kretala lakše nego što bi to mogla u blatnim jesenskim mjesecima”.

“Ako se borbe zaustave ove zime, bit će to zbog logističkih izazova i kulminacije nekoliko kampanja na obje strane”, dodaje ISW.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada