UN: Usvojen nacrt palestinske rezolucije

Komitet Ujedinjenih naroda za dekolonizaciju od Međunarodnog suda pravde traži savjetodavno mišljenje o produženoj okupaciji Izraela.

Rezoluciju je podržalo 98 zemalja (Reuters)

Komitet Ujedinjenih naroda za dekolonizaciju usvojio je nacrt palestinske rezolucije kojom se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) traži savjetodavno mišljenje o produženoj okupaciji Izraela.

U rezoluciji usvojenoj u sjedištu UN-a u New Yorku traži se da ICJ hitno razmotri izraelsku produženu okupaciju, naseljavanje i aneksiju palestinske teritorije, koji krše pravo Palestinaca na samoopredjeljenje.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem u bliskoistočnom ratu 1967. godine, dok su pregovori koji su vođeni uz posredstvo SAD-a prekinuti 2014, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al Maliki u saopćenju je naveo da je 98 zemalja podržalo rezoluciju, 52 su bile suzdržane, a 17 je glasalo protiv.

‘Diplomatska i pravna prekretnica’

Pozdravio je glasanje i opisao rezoluciju kao diplomatsku i pravnu prekretnicu, koja će otvoriti novu eru za pozivanje Izraela na odgovornost za počinjene ratne zločine.

Ambasador Izraela pri UN-u Gilad Erdan rekao je da pozivanjem na uključivanje ICJ-a Palestinci desetkuju sve šanse za pomirenje.

Obraćajući se forumu, kazao je da su Palestinci odbacili svaku mirovnu inicijativu, a da sada upliću vanjsko tijelo uz izgovor da sukob nije riješen.

ICJ je posljednji put razmatrao sukob 2004. godine, kada je donio odluku da je izraelska barijera kojom se odvaja Izrael od Zapadne obale nezakonita.

Izrael to osporava.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada