‘Ovo je rat dronova’: Ukrajinci potiskuju Ruse u Hersonu

Dronovi su bili zastrašujući samo na početku rata, a sada, samo radimo svoj posao, kaže ukrajinski vojnik.

Sada mi dominiramo, a oni se polako povlače, tvrdi komandant ukrajinske jedinice (Reuters)

Na prvoj liniji u Hersonu, ukrajinska artiljerijska ekipa sa praznog polja ispaljuje dva brza projektila u daljinu, ciljajući ruske snage.

Odjeveni u maskirne uniforme, odmah se pakuju i kreću, u strahu od ruske uzvratne vatre, pokušavajući se sakriti od nadzornih bespilotnih letjelica, kao i onih naoružanih.

„Sada mi dominiramo, a oni se polako povlače. Rusi su iskoristili sve rezerve (vojnika) ali mogli su doći samo do naše linije“, kaže 22-godišnji komandant ekipe Kozjak za Al Jazeeru.

„Situacija sa dronovima je komplikovanija. Lete stalno, svakog dana i svakog sata. To je bilo zastrašujuće samo na početku rata, a sada, samo radimo svoj posao. Čak i kada uzvrate vatru, ne paničimo. Navikli smo na rat“, dodao je.

Rusko povlačenje ‘politička katastrofa’

Herson je jedini glavni grad neke regije koji je Rusija osvojila od početka invazije 24. februara. Već nekoliko sedmica, ukrajinske snage napreduju prema toj industrijskoj luci.

Ruski general Sergej Surovikin u srijedu je naredio trupama povlačenje iz Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar. Ukrajinski zvaničnici reagovali su s oprezom, upozoravajući da se možda radi o zamci.

Vojni analitičar Pavel Felgenhauer tvrdi da je ruska najava povlačenja iz Hersona politička „katastrofa“.

„Politički, to je jako sramotno. Vojno, ima smisla i vjerovatno zato su ruski generali morali donijeti takvu odluku“, kazao je.

Natrag na ratištu Hersona, oružje koje koriste ukrajinske snage ponekad je dvostruko starije od onog kojim ih se gađa. Dok projektile kojima će se ciljati Rusi tovare na kamion, vojnik na njima ispisuje imena palih drugova.

„Kao komandiru, najstrašnija mi je stvar gubitak ljudi. Svi ovdje, pješadija, artiljerija i inženjerske jedinice, plaše se biti pod neprijateljskom vatrom“, kaže 23-godišnji Vadim.

„Rusi koriste sve što imaju – puške, artiljeriju, višecjevne bacače raketa. Neprijatelj se ne libi koristiti sve vrste oružja“.

Jedinica ostaje izvan vidokruga i čeka daljnje naredbe i obavještajne podatke vezane za bespilotne letjelice.

„Trenutno, ovo je rat dronova. U većini slučajeva, artiljerija je podešena za dronove. I mali komercijalni i veći dronovi prave bitnu razliku“, tvrdi Vadim.

U posljednje vrijeme, linija kontakta se brzo pomjerila.

‘Ovo nije ruski poraz’

“Rusi su bili blizu nekoliko mjeseci ranije, ali sada se linija fronta pomiče,” rekao je komandir pješadije, 42-godišnji Mijahlo.

“Avioni i dronovi uvijek lete iznad, ali samo za promatranje. Uglavnom su to ruski dronovi. Ne vidimo ih, ali nastavljaju letjeti.”

Al Jazeerin novinar Assed Baig, izvještavajući iz regije Herson, rekao je da ukrajinske snage vjeruju da je samo “pitanje vremena” prije nego što uklone Ruse iz svoje zemlje.

No, Felgenhauer je upozorio: “Ovo nije ruski poraz, budući da će se oni očito organizirano povući. Ukrajinci će napredovati vrlo oprezno, plašeći se neke ruske smicalice“.

“Ali odlučujući trenuci mogu doći kada nastupi zima, a tenkovi i kamioni se opet mogu lako kretati kroz polja i blatnjavim putevima. Tada će doći prava akcija koja može biti odlučujuća u ovom ratu. Vjerujem da će Ukrajinci biti spremni za veliku ofanzivu. Pokušat će barem to učiniti i jako snažno potisnuti Ruse iz Ukrajine”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera