Izraelski predsjednik: Svijet je zabrinut zbog krajnjeg desničara Ben-Gvira

Izraelski predsjednik uhvaćen je kako govori o budućoj vlasti, vjerovatno misleći da mu je mikrofon isključen.

Očekuje se da će Ben-Gvir, koji vodi krajnje desnu stranku Jevrejske snage, biti u novoj vladi bivšeg premijera Netanyahua (Reuters)

Izraelski predsjednik Isaac Herzog uhvaćen je kako je rekao da je “cijeli svijet zabrinut” zbog ekstremno desničarskih stavova novoizabranog zastupnika Itamara Ben-Gvira, izvijestili su lokalni mediji.

Herzog je održavao konsultacije s ultraortodoksnom strankom Shas o prošlosedmičnim izborima kada je njegov komentar o Ben-Gviru, ultranacionalisti koji bi trebao postati ministar u novom kabinetu Benjamina Netanyahua, uhvatio mikrofon za koji je očito mislio da je isključen.

“Imate partnera za kojeg brine cijeli svijet oko nas. Rekao sam to i njemu”, čuo se Herzog na kraju sastanka u srijedu.

“Imat ćeš problema s Brdom hrama. To je kritično pitanje,” rekao je Herzog, misleći na kompleks džamije Al-Aksa, u koju su krajnje desničarski Izraelci više puta ulazili u posljednjih nekoliko godina kršeći davno dogovorene norme o pristupu.

Herzogov ured kasnije je ponovio da je predsjednik razgovarao o ovim zabrinutostima izravno s Ben-Gvirom.

Očekuje se da će Ben-Gvir, koji vodi krajnje desnu stranku Jevrejska moć, biti u novoj vladi bivšeg premijera Netanyahua.

Poznat kao provokator koji mrzi Palestince

Poznat je kao krajnje desničarski provokator koji mrzi Palestince.

Godine 2007. osuđen je za poticanje na rasizam, uništavanje imovine, posjedovanje propagandnog materijala “terorističke” organizacije i podržavanje “terorističke” organizacije – zabranjene grupe Kach Meira Kahanea, kojoj se pridružio kada je imao 16 godina.

Nedavno je izrazio interes da postane ministar policije, što je izazvalo uzbunu među Palestincima zbog mogućeg porasta nasilja.

Nova Netanyahuova vlada vjerovtno će biti jedna od najdesničarskijih u historiji Izraela.

Lokalni mediji citiraju Ben-Gvira koji je rekao da je imao “mnogo plodonosnih razgovora” s predsjednikom i da namjerava objasniti stavove svoje stranke.

Predsjedničke konsultacije s političkim strankama nastavit će se sljedećih dana, a kandidata za sastav vlade objavit će u nedjelju, priopćio je njegov ured.

Izbori od prošle sedmice bili su peti u manje od četiri godine. Zajedno s manjim krajnje desnim i vjerskim strankama, njegova partija Likud zauzela je 64 mjesta u parlamentu od 120, dajući Netanyahuu većinu i olakšavajući proces sastavljanja vlade.

Izvor: Agencije