Ambasador: SAD će se usprotiviti izraelskoj aneksiji Zapadne obale

Ne podržavamo aneksiju okupirane Zapadne obale, ne samo mi, nego većina država, rekao je američki ambasador u Izraelu Tom Nides.

Usprotivit ćemo se protiv svakog pokušaja aneksije, rekao je Tom Nides (Reuters)

Američki ambasador u Izraelu Thomas Nides izjavio je da će se Washington usprotiviti svakom pokušaju Izraela da anektira dijelove okupirane Zapadne obale.

“Usprotivit ćemo se protiv svakog pokušaja aneksije”, rekao je on za izraelski javni servis KAN, prenosi Anadolija.

Naglasio je da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju aneksiju.

“Ne podržavamo aneksiju. Ne samo mi, nego većina država”, kazao je ambasador.

Opozicioni lider Benjamin Netanyahu trebao bi formirati novu vladu, nakon što je njegov desničarski savez pobijedio na prošlosedmičnim parlamentarnim izborima.

Ekstremistički stavovi Bezalela Smotricha

Netanyahu i njegov desničarski blok osigurali su većinu u Knessetu (izraelski parlament), što ga nameće kao prvu opciju za mandatara nove vlade.

Netanyahuov tabor osvojio je 64 zastupnička mjesta, u odnosu na 51 mandat koliko su osvojile stranke sadašnje vlade, koju predvodi premijer Yair Lapid.

Jedan od njegovih saveznika Bezalel Smotrich, čelnik ekstremističke Religiozne cionističke partije, želi zadržati resor odbrane u budućoj vladi.

Smotrich je poznat po ekstremističkim stavovima.

Podržava aneksiju Zapadne obale i raspuštanje izraelske civilne administracije, koja upravlja izraelskim naseljima na okupiranoj teritoriji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada