Bivši direktor CIA-e: NATO će uništiti ruske snage u Ukrajini ako Putin upotrijebi nuklearno oružje

Le Figaro navodi da je David Petraeus dodao da će “svi brodovi u Crnom moru” biti uništeni, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio mogućnošću upotrebe nuklearnog oružja.

Prema Petreusovim riječima, prvi korak da se krene u rješavanje ovog sukoba bit će jedino za pregovaračkim stolom (AP)

General David Petraeus, bivši direktor Centralne obavještajne agencije (CIA), rekao je da će Sjedinjene Američke Države (SAD), u slučaju da Rusija upotrijebi nuklearnu bombu u Ukrajini, odgovoriti tako što će predvoditi napore NATO-a kako bi se uništile sve konvencionalne ruske snage na bojnom polju u Ukrajini, kao i na ranije pripojenom Krimu.

Francuski list Le Figaro navodi da je general u intervjuu za američki TV kanal ABC dodao da će “svi brodovi u Crnom moru” biti uništeni, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio mogućnošću upotrebe nuklearnog oružja.

Petraeus, koji je potvrdio da govori u svoje ime i da se ne poziva na američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost, rekao je da je upotreba nuklearnog oružja opasnost koja se ne može “prihvatiti ni pod kakvim okolnostima”. Napomenuo je da je “Vladimir Putin očajan ( …) jer je realnost s kojim se suočava njegova zemlja na bojnom polju nepovratna. Ni mobilizacija, ni aneksija, ni nuklearna prijetnja ga ne mogu izvući iz takve situacije”, rekao je Petraeus.

Mogućnost da Moskva upotrijebi nuklearno oružje

Ove izjave stižu samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik potvrdio da će se svaki napad na nove teritorije koje je anektirala Rusija (regije Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje) smatrati agresijom na Rusiju, što baca sumnju na mogućnost da Moskva upotrijebi nuklearno oružje.

Petraeus je također priznao da se mogućnost širenja nuklearnog zračenja na zemlje NATO-a uslijed takvog napada može protumačiti kao napad na državu članicu alijanse, prema članu 5. Sjevernoatlantskog ugovora, koji ukazuje da se napad na  jednu članicu Saveza smatra napadom usmjerenim protiv svih saveznika.

Prema Petreusovim riječima, prvi korak da se krene u rješavanje ovog sukoba bit će jedino za pregovaračkim stolom.

Izvor: Al Jazeera i agencije