Američki Jevreji počinju razmišljati o nezamislivom, o odlasku iz SAD-a

‘Washington Post’ je objaviočlanak koji se bavi pitanjem zabrinutosti Jevreja u Americi da će nasilje nad njima eskalirati do te mjere da više neće moći ostati u SAD-u.

Ortodoksni Jevreji okupljaju se na mjestu masovne pucnjave u kojoj je ubijeno 11 ljudi, a šest ranjeno u sinagogi Drvo života 29. oktobra 2018. u Pittsburghu, Pennsylvania (Getty Images)

Američke novine Washington Post objavile su članak koji se bavi pitanjem zabrinutosti Jevreja u Americi da će nasilje nad njima eskalirati do te mjere da više neće moći ostati u Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši kako već počinju razmišljati o tome gdje bi mogli otići.

Dana Milbank, autor ovog članka, započeo je tekst pričom o rabinu koji je početkom ovog mjeseca na jevrejskom okupljanju postavio pitanje o mjestu na koje ”bismo mi Jevreji otišli ako napustimo Ameriku?”. Milbank je komentirao kako je rabin govorio o nezamislivom – da bi Jevreji mogli biti prisiljeni pobjeći iz SAD-a.

Nestanak liberalne demokratije

Milbank kaže da je rabinov govor sadržavao citat jevrejskog učenjaka Michaela Holzmana: “Nestanak liberalne demokratije bi bio katastrofa za američke Jevreje. Napredovali smo pod okriljem načela Prvog amandmana Ustava i bili smo zaštićeni apsolutnom vjerom u vladavinu prava. Bez ovoga, Jevreji, počnite pakovati kofere.”

Dodao je da je strah od izgnanstva postao uobičajen, budući da Jevreji vide kako se vladavina prava raspada, dolazi do uspona kršćanskih nacionalista, a antiizraelsko raspoloženje se pretvara u antisemitizam čak i među krajnjim ljevičarima.

Često postavljana pitanja

Auto je citirao predsjednika Lige protiv klevete Jonathana Greenblatta, koji je rekao da je pitanje gdje bi se Jevreji mogli preseliti “jedno od najčešćih pitanja koje dobivam”.

Milbank je primijetio da su se incidenti “antisemitskog” uznemiravanja, vandalizma i napada na Jevreje gotovo utrostručili u periodu između 2015. i 2021. godine. Navodi kako se muzičar Kanye West “obrušio protiv Jevreja na društvenim mrežama, a pristalice bijelih supermacista mu aplaudiraju”. Također je spomenuo, kao je to nazvao, spremnost Elona Muska da pozdravi bjelačke supremaciste na Twitteru i republikanskog kandidata za guvernera Pennsylvanije koji propagira antisemitizam protiv svog protivnika Jevreja.

Trumpova prijetnja

Dodao je da je čelnik Republikanske stranke Donald Trump, “koji je i dalje glavni kandidat za predsjednika 2024. godine”, reagirao na napade Kanyea Westa na Jevreje riječima: “Bio je stvarno dobar prema meni”. Donald Trump je neadekvatno uporedio Jevreje s “našim divnim evangelicima”, upozoravajući Jevreje da se klone podjela i neslaganja te da da cijene ono što imaju u Izraelu prije nego što bude prekasno.

Autor je nastavio iznositi podatke o maltretiranju Jevreja u Americi, rekavši kako čine samo dva posto stanovništva, te kako je prošle godine 55 posto od ukupnog broja vjerski motiviranih zločina iz mržnje koji su prijavljeni bilo usmjereno protiv njih.

”Ako situacija u Americi ne bude sigurna za Jevreje, onda sigurno neće biti nigdje”, kazao je Milbank.

Izvor: Agencije