Britanci: Ruske laži epskih razmjera

Najnovija izmišljena priča govori više o raspravama unutar ruske vlasti nego o Zapadu, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva odbrane.

Rusija okrivi Zapad za eksplozije u kojima su oštećeni plinovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 koje je izgradila Rusija, a koji se nalaze u Baltičkom moru (EPA)

Britanija je u subotu odbacila ruske tvrdnje da su pripadnici britanske mornarice digli u zrak plinovod Sjeverni tok prošlog mjeseca, istaknuvši da je riječ o “lažnim tvrdnjama epskih razmjera”.

“Kako bi umanjilo svoje katastrofalno vođenje ilegalne invazije na Ukrajinu, rusko ministarstvo odbrane pribjegava širenju lažnih tvrdnji epskih razmjera”, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva odbrane.

“Ova najnovija izmišljena priča govori više o raspravama unutar ruske vlasti nego o Zapadu”, dodao je.

Rusko ministarstvo odbrane u subotu je ustvrdilo da su pripadnici Britanske mornarice prošli mjesec raznijeli plinovod Sjeverni tok, direktno optuživši NATO članicu za sabotažu ključne ruske infrastrukture.

Ministarstvo odbrane nije dokazima potkrijepilo svoju tvrdnju, piše agencija Reuters.

‘Američki intersi’

“Prema dostupnim informacijama, pripadnici jedinice Britanske mornarice sudjelovali su u planiranju, pripremi i provođenju terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra ove godine – raznijevši plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2”, reklo je ministarstvo.

Rusija je prethodno okrivila Zapad za eksplozije koje su se dogodile prošli mjesec i kojima su oštećeni plinovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 koje je izgradila Rusija, a koji se nalaze u Baltičkom moru.

No Rusija nikad ranije nije iznijela konkretne dokaze ko je odgovoran za štetu nanesenu plinovodima, koji su bili najveća ruta kojom je Evropa opskrbljivana ruskim plinom.

Kremlj je iznova ponavljao da su optužbe o ruskoj odgovornosti za štetu na plinovodima “glupe” te su ruski dužnosnici govorili da je Washington imao motiv jer želi Evropi prodavati više ukapljenog prirodnog plina (LNG).

SAD je negirao umiješanost.

Izvor: Agencije