Biden ne planira sastanak s Putinom na samitu G20

Domaćin samita, koji očekuje dolazak ruskog predsjednika na Bali, najavio je mirovnu inicijativu za Ukrajinu i očekuje da se svi sudionici ‘uključe u konstruktivni dijalog’.

Američki predsjednik 'uopće ne kani sjesti s Vladimirom Putinom', rekao je John Kirby (EPA)

Bijela kuća naglasila je  da predsjednik Joe Biden uopće ne planira bilateralni sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu skupine G20 u novembru na indonezijskom otoku Baliju, a njegov ruski kolega rekao je da još razmišlja hoće li onamo otputovati, javlja Hina.

Američki predsjednik “uopće ne kani sjesti s Vladimirom Putinom”, rekao je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Kirby.

U najdužem govoru od početka rata u Ukrajini ruski predsjednik u Moskvi na političkom forumu sa stručnjacima i novinarima rekao je da ne zna hoće li lično sudjelovati na samitu 20 vodećih svjetskih ekonomija.

“Možda ću putovati. Još o tome razmišljam”, rekao je Putin.

Domaćin samita, indonezijski predsjednik Joko Widodo, koji očekuje Putinov dolazak na Bali, najavio je mirovnu inicijativu za Ukrajinu i očekuje da se svi sudionici na samitu “uključe u konstruktivni dijalog”.

Biden ne planira ni sastanak s MBS-om

Američki predsjednik Joe Biden ranije je kazao da “ne planira” ni sastanak sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom na Baliju.

Inače dobri odnosi SAD-a i Saudijske Arabija pogoršali su se otkako je skupina zemalja izvoznica nafte OPEC+, u kojoj je Saudijska Arabija ključni igrač, najavila smanjenje proizvodnje nafte.

Pad proizvodnje mogao bi povećati cijene na tržištu što je nepovoljno za demokrate koje očekuju napeti izbori na pola mandata u novembru i moguća pobjeda republikanaca.

Biden je sredinom oktobra rekao da će Saudijska Arabija snositi posljedice zbog udruživanja s Rusijom u OPEC+ i podrške odluci o smanjivanju proizvodnje nafte.

Prošle sedmice Biden je najavio da do kraja godine planira na tržište plasirati preostalu najavljenu količinu barela iz zaliha, nastojeći obuzdati visoke cijene benzina.

Izvor: Agencije