Predsjedavajući ASEAN-a upozorava na sve veće nasilje u Mijanmaru

ASEAN ima dugotrajnu politiku nemiješanja u suverene poslove članica, ali neke su države pozvale blok na hrabrije djelovanje protiv mijanmarske hunte.

ASEAN predvodi međunarodne mirovne napore, ali hunta je malo učinila da ispuni svoje obveze u sklopu 'konsenzusa' ASEAN-a, koji uključuje trenutni prekid nasilja i početak dijaloga prema mirovnom sporazumu (Reuters)

Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) ozbiljno je zabrinut zbog eskalacije nasilja u Mijanmaru, izjavio je predsjedavajući bloka Kambodža, u komentarima uoči posebnog sastanka ministara vanjskih poslova članica u četvrtak posvećenog krizi.

“Duboko smo ožalošćeni sve većim brojem žrtava i patnjama koje trpe obični ljudi u Mijanmaru”, navodi se u izjavi predsjedajućeg te poziva na suzdržanost, trenutačni prekid borbi i nastavak dijaloga svih strana, prenosi Hina.

Mijanmarskim generalima od prošle godine zabranjeni su sastanci na visokom nivoa ASEAN-a, kad je vojska svrgnula izabranu vladu Aung San Suu Kyi, stavila u pritvor nju i hiljade aktivista i pokrenula smrtonosni odgovor zbog kojeg su izbili oružani pokreti otpora.

Glasnogovornik kambodžanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Mijanmar neće sudjelovati na sastanku u četvrtak u Sekretarijata ASEAN-a u Džakarti.

Svrha je tog sastanka iznijeti preporuke o tome kako potaknuti mirovni proces prije samita ASEAN-a sljedećeg mjeseca.

Predsjedavajući ASEAN-a kao primjere nedavnog nasilja naveo je bombaški napad na najveći zatvor u Mijanmaru, sukob u državi Karen i zračni napad u državi Kachinu u nedjelju, u kojemu je prema lokalnim medijima poginulo najmanje 50 ljudi.

Sukob nije samo pogoršao humanitarnu situaciju, već je potkopao napore da se provede mirovni plan o kojemu su se prošle godine dogovorili ASEAN i hunta, stoji u saopćenju.

Ispunjavanje obaveza

ASEAN predvodi međunarodne mirovne napore, ali hunta je malo učinila da ispuni svoje obaveze u sklopu “konsenzusa” ASEAN-a, koji uključuje trenutni prekid nasilja i početak dijaloga prema mirovnom sporazumu.

Hunta kaže da pokušava uspostaviti red borbom protiv “terorista” s kojima neće voditi dijalog.

ASEAN je pozvao nepolitičke predstavnike Mijanmara na sastanak u četvrtak, ali vojna vlada do sada nije prihvatila ponudu, rekla je indonezijska ministrica vanjskih poslova Retno Marsudi.

Također je rekla za The Jakarta Post da sastanak nije oblik uplitanja, već “odraz brige ASEAN-a prema jednoj od svojih članica”.

ASEAN ima dugotrajnu politiku nemiješanja u suverene poslove članica, ali neke su države pozvale blok na hrabrije djelovanje protiv hunte.

Malezijski ministar vanjskih poslova rekao je da ASEAN mora “ozbiljno preispitati” plan i “treba li ga zamijeniti nečim boljim”. Saifuddin Abdullah također se sastao sa svojim kolegom iz mijanmarske vlade nacionalnog jedinstva, administracije u sjeni koju je hunta zabranila.

“Ministri će morati odlučiti što učiniti s planom od pet tačaka, hoće li ga ostaviti takvim kakav jest i nadati se najboljem ili dodati strožije mjere”, rekao je Khin Zaw Win iz instituta Tampadipa, nezavisnog mijanmarskog think tanka.

Izvor: Agencije