IAEA: Nova inspekcija u Ukrajini zbog ‘prljave bombe’

Agencija Ujedinjenih naroda kaže da su sporne lokacije već bile predmet njenih inspekcija, jedna od njih prije mjesec no sprema se posjetiti ih ponovo.

Rusija tvrdi da bi Ukrajina mogla upotrijebiti 'prljavu bombu', što Kijev negira (EPA)

IAEA se sljedećih dana sprema poslati inspektore kako bi ispitali dvije lokacije u Ukrajini na zahtjev Kijeva, što je reakcija na ruske tvrdnje da bi Ukrajina mogla upotrijebiti ‘prljavu bombu’ što Kijev negira.

“Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) svjesna je izjava iz Ruske Federacije o navodnim aktivnostima na dvije nuklearne lokacije u Ukrajini”, objavila je IAEA u saopćenju.

Agencija UN-a dodala je da su obje lokacije već bile predmet njenih inspekcija, a jedna od njih prije mjesec dana.

“IAEA se sprema posjetiti te lokacije sljedećih dana”, dodaje se.

Rusija optužuje Ukrajinu da bi mogla upotrijebiti ‘prljavu bombu’. Kijev to negira i tvrdi da je takva optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Ukrajinu.

Upozorenje NATO-a i Washingtona

NATO i SAD kažu da Rusija ne smije eskalirati sukob u Ukrajini lažnim tvrdnjama da Kijev planira lansirati takozvanu “prljavu bombu”, upozoravajući Moskvu na posljedice.

“NATO saveznici odbacuju ovu optužbu. Rusija to ne smije koristiti kao izgovor za eskalaciju. Ostajemo čvrsti u našoj podršci Ukrajini”, napisao je na Twitteru, Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, dok je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao da će se Rusija suočiti s posljedicama ako upotrijebi ‘prljavu bombu’ ili nuklearno oružje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada