Russia Today otpustio voditelja nakon komentara punih mržnje prema Ukrajini

Anton Krasovski rekao je u programu da ukrajinsku djecu treba baciti u rijeku i utopiti ili zatvoriti u kolibu i zapaliti.

Anton Krasovski je i negirao pravo Ukrajine na postojanje, pozvao na strijeljanje Ukrajinaca i banalizirao silovanja  (AP)

Ruska državna televizija Russia Today otpustila je televizijskog voditelja Antona Krasovskog nakon što su njegovi komentari puni mržnje o Ukrajini izazvali zgražavanje u zemlji i inostranstvu.

“Izjave Antona Krasovskog su barbarske i užasne”, rekla je u ponedjeljak glavna urednica RT-a Margarita Simonjan na svom kanalu na Telegramu.

Kao voditelj RT-ovog programa na ruskom jeziku, 47-godišnji Krasovski je mjesecima govorio s mržnjom o Ukrajini, a od februara je na listi sankcija Evropske unije, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Skandal je izazvala izjava Krasovskog u televizijskom programu da ukrajinsku djecu, koja vjeruju da je Rusija okupirala Ukrajinu, treba baciti u rijeku i utopiti ili zatvoriti u kolibu i zapaliti.

Negirao je i pravo Ukrajine na postojanje, pozvao na strijeljanje Ukrajinaca i banalizirao silovanja.

‘Zahvatilo ga privremeno ludilo’

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da zabrani RT koji emitira i na engleskom jeziku.

Simonjan je rekla da je Krasovskog zahvatilo “privremeno ludilo” i da privremeno prekida saradnju RT-a s njim kako niko ne bi pomislio da ona ili drugi zaposlenici RT-a dijele takve stavove.

Krasovski, koji je nekada smatran liberalnim novinarom, posljednjih godina je nekoliko puta privukao pažnju zbog veličanja nasilja.

Početkom oktobra rekao je da slavi raketne napade na Ukrajinu.

“Plešem na balkonu u spavaćici na kojoj piše ‘Ruska armija'”, rekao je.

Krasovski je u ponedjeljak rekao da mu je žao što je prešao granicu i dodao da se ponekad “zanese”.

Izvor: Agencije