Ralph Lauren se izvinio meksičkim starosjediocima

Američki modni dizajner je u kolekciju uvrstio odjevni predmet s uzorkom koji je navodno kopirao od Indijanaca.

Ralph Lauren je rekao da je iznenađen što je odjevni predmet još u prodaji jer je prije više mjeseci dao naredbu da se povuče (Reuters)

Američki modni dizajner Ralph Lauren izvinio se što je u svoju kolekciju uvrstio odjevni predmet s uzorkom koji je navodno kopirao od meksičkih starosjedilaca.

Optužbe za plagiranje prva je Laurenu uputila supruga meksičkog predsjednika Beatriz Gutierrez.

Meksiko je slične pritužbe iznosio i ranije protiv drugih velikih brendova.

Lauren je rekao da je “iznenađen” što je odjevni predmet, lagani ogrtač, još u prodaji jer je prije više mjeseci dao “naredbu” da se povuče.

U izjavi je njegova modna kuća objavila da radi na tome kako bi utvrdila zašto je taj proizvod još izložen u trgovini te je zbog toga “izrazila duboko žaljenje”, prenijela je Hina.

Kopiranje ‘ilegalno’ i ‘nemoralno’

Novinska agencija Reuters objavila je da je pronašla taj odjevni predmet ponuđen na prodaju putem interneta za stotine dolara.

Supruga meksičkog predsjednika Gutierrez podijelila je na Instagramu snimku ogrtača izloženog u trgovini sportske odjeće, a koji nosi markicu Ralph Lauren.

Kazala je da je već ranije primijetila kako je Lauren oduševljen ornamentikom meksičkih starosjedilaca no “kopiranje” tih ornamenata “ilegalno je i nemoralno”, poručila je.

Gutierrez, koja je pisac, rekla je da je Laurenov ogrtač vjerno plagira ornamente Indijanaca Contla i Saltillo te je savjetovala dizajneru da tim starosjedilačkim zajednicama isplati odštetu.

Izvor: Agencije