Netanyahu će razmotriti naoružavanje Ukrajine ako opet bude premijer

Vođa izraelske opozicije Benjamin Netanyahu izrazio je nadu da predsjednik Rusije Vladimir Putin počinje da sumnja u svoje ekspanzionističke napore.

Netanyahu misli da se predsjednik Rusije rukovodi 'svojom vizijom o obnavljanju velikog ruskog carstva i da se nada da počinje da sumnja u to' (EPA)

Vođa izraelske opozicije Benjamin Netanyahu izrazio je nadu da predsjednik Rusije Vladimir Putin počinje da sumnja u svoje ekspanzionističke napore i najavio da bi razmotrio da li da snabdije oružjem Ukrajinu ako bi ponovo postao premijer poslije izbora 1. novembra.

Ta izjava, kako se čini, predstavlja odstupanje od njegovog stava, koji dugo nije mijenjao, da bi Izrael trebalo da bude neutralan u odnosu na rusku invaziju na Ukrajinu, imajući u vidu želju da zadrži slobodu kretanja kako bi napadao iranske mete u Siriji čije nebo kontrolira Moskva, prenosi Beta.

Na novinarsko pitanje da li vjeruje da Putin djeluje racionalno dok širi ruske vojne operacije u Ukrajini Netanyahu je odgovorio da misli da se predsjednik Rusije rukovodi “svojom vizijom o obnavljanju velikog ruskog carstva i da se nada da počinje da sumnja u to”.

Bivši premijer Izraela je međutim rekao da ne želi da se “igra psihologa”, već da bude ponovo na čelu vlade, da dobije sve informacije i da onda odluči šta, ako uopšte nešto, može da se uradi u tom sukobu van onoga što je do sada urađeno, prenijeli su izraelski mediji.

Netanyahu je podsjetio da je aktuelna vlada na udaru kritika jer odbija da snabdije oružjem Ukrajinu i da je njemu nedavno postavljeno pitanje o tome, te da će razmotriti odgovor kada bude na funkciji.

“Svi mi imamo simpatije prema Ukrajini. To pitanje se čak ni ne postavlja i ja se ne razlikujem”, rekao je Netanyahu, dodavši da je od njega traženo da posreduje između Rusije i Ukrajine poslije izbijanja rata.

Tadašnji premijer Izraela Naftali Bennett je pokušao da posreduje između predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i Putina i putovao je u Moskvu i nekoliko puta razgovarao sa oba lidera, ali njegova nastojanja nisu urodila plodom i njegova vlada je počela da se osipa.

‘Bliski odnosi’

Netanyahu se ranije hvalio bliskim odnosima sa Putinom, a sada je izrazio očekivanje da će mu posredovanje ponovo biti ponuđeno ako bude opet izabran za predsjednika vlade.

U intervjuu za TV mrežu MSNBC u srijedu on je rekao da oružje koje Izrael isporučuje na jedno bojno polje završava u iranskim rukama i koristi se protiv Izraelaca.

On je naveo slučaj na sirijskoj strani Golanske visoravni kada je vojska naišla na oružje izraelske proizvodnje na mjestu gdje je pokušavala da spriječi Iran da otvori drugi front identičan libanskom.

Vjeruje se da je mislio na incident iz 2016. godine kada je dronska tehnologija najprije prodata Rusiji, a potom iranskoj vojsci koja je dron poslala u pravcu Izraela.

Kako se vjeruje pozicija Izraela je zasnovana na želji da zadrži slobodu operacija u Siriji i da ne stvara probleme velikoj jevrejskoj zajednici u Rusiji.

U srijedu je ministar odbrane Izraela Benny Ganz naglasio da će Izrael nastaviti podršku Ukrajini, ali neće isporučiti oružane sisteme toj zemlji.

On je međutim rekao da bi Izrael mogao da snabdije Ukrajinu sistemom za upozoravanje o dolazećim napadima, poput onih koje sam koristi.

U četvrtak je premijer Izraela Yair Lapid razgovarao sa ministrom odbrane Ukrajine Dmitrom Kulebom u vrijeme kada raste gnjev Kijeva zbog odbijanja Izraela da snabde Ukrajinu oružjem.

Poslije razgovora Lapid je objavio na Twitteru da je podijelio sa Kulebom duboku zabrinutost zbog vojnih veza između Irana i Rusije i potvrdio da Izrael stoji uz ukrajinski narod.

Lapid međutim nije pomenuo zvaničan zahtjev Ukrajine da je Izrael snabdije sa sistemima za protuzračnu odbranu dok traju ruski napadi uključujući i napade dronovima koje je navodno isporučio Iran.

Izvor: Agencije