Vatikan potvrdio obnovu spornog sporazuma s Kinom o imenovanju biskupa

Ovaj je dogovor pokušaj da se ublaži dugogodišnja podjela u cijeloj kontinentalnoj Kini između svećenstva lojalnog papi i Vatikanu i službene kineske Katoličke Crkve koja je pod nadzorom države.

Službeni Vatikan u subotu je saopćio da je s Kinom obnovio tajni i sporni sporazum o imenovanju rimokatoličkih biskupa (EPA)

Službeni Vatikan u subotu je saopćio da je s Kinom obnovio tajni i sporni sporazum o imenovanju rimokatoličkih biskupa u toj komunističkoj državi, javlja Hina.

Drugi je to put da se sporazum, koji je i dalje privremen, produžuje za još dvije godine otkako je prvi put sklopljen 2018.

Posljednje produženje s nestrpljenjem se iščekivalo, a papa Franjo ga je spomenuo u ekskluzivnom intervjuu za Reuters 2. jula.

Ovaj je dogovor pokušaj da se ublaži dugogodišnja podjela u cijeloj kontinentalnoj Kini između svećenstva lojalnog papi i Vatikanu i službene kineske Katoličke Crkve koja je pod nadzorom države.

Papa priznat kao poglavar

Prvi put od pedesetih godina prošlog stoljeća obje su strane priznale papu kao vrhovnoga poglavara Katoličke Crkve.

Kritičari, među kojima je i kardinal Joseph Zen (90), bivši nadbiskup Hong Konga, osudili su sporazum nazivajući ga podilaženjem komunističkim vlastima.

Zenu se trenutačno sudi jer je, kako je reklo tužiteljstvo, neispravno registrirao Fond za humanitarnu pomoć između 2019. i 2021.

Tužiteljstvo tvrdi da je fond prikupio ukupno 34,4 miliona dolara i dio prikupljenih sredstava iskoristio za financiranje “političkih aktivnosti i nedobrotvornih događaja”, poput donacija prosvjedničkim skupinama.

Sve veća ograničenja vjerskih sloboda

Kritičari optužuju Vatikan da ne čini dovoljno kako bi javno odbranio biskupa Zena, koji je na sudu rekao da se ne osjeća krivim.

Dogovor između Vatikana i Kine fokusiran je na saradnju u pogledu imenovanja biskupa, pri čemu papa ima zadnju riječ.

Od sklapanja sporazuma imenovano je samo šest novih biskupa, zbog čega njegovi protivnici smatraju kako je to dokaz da ne daje željeni učinak.

Protivnici istodobno ukazuju na sve veća ograničenja vjerskih sloboda za kršćane i ostale vjerske manjine u Kini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada