Pence upozorio američke konzervativce na val populista i Putinove apologete

Bivši potpredsjednik SAD-a Mike Pence je kritikovao one u republikanskoj stranci koji guraju zemlju ka izolacionističkoj vanjskoj politici, naročito kad se radi o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Ne može biti mjesta u konzervativnom pokretu za one što pravdaju Putina, rekao je Pence (Reuters)

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence, pripadnik Republikanske partije, upozorio je u Washingtonu na sve izraženiji talas populizma u toj stranci i kritikovao je “one što brane [Vladimira] Putina” jer nisu voljni da se suprotstave ruskom predsjedniku zbog invazije Rusije na Ukrajinu, piše AP, prenosi Beta.

U govoru pred konzervativnom Heritage fondacijom, manje od mjesec dana pred “midterm” izborima za američki Kongres, Pence se pozabavio sve širim jazom između tradicionalnih konzervativaca i nove generacije populističkih kandidata, inspirisanih djelimično bivšim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom koji je transformisao ogroman dio republikanske stranke.

“Danas, na vrhuncu nove ere republikanskog rukovodstva… Mislim da je potrebno da zacrtamo kurs koji neće skrenuti previše u jednom ili drugom pravcu”, rekao je Pence pred auditorijumom i dodao: “Naš pokret ne može da napusti svoju temeljnu posvećenost prema bezbjednosti, ograničenoj vladi, slobodi i životu. Ali ne možemo ni dozvoliti da naš pokret bude zaveden sireninom pjesmom neprinicipijelnog populizma koji nema veze sa našim najstarijim tradicijama i najdragocjenijim vrijednostima”.

‘Ne može biti mjesta za one što pravdaju Putina’

Potom je rekao: “Dozvolite mi da kažem ovo: Ovaj pokret i stranka koju on pokreće mora ostati pokret stroge nacionalne odbrane, ograničene vlasti, tradicionalnih moralnih vrijednosti i života.”

U tom pogledu, Pence je kritikovao one u republikanskoj stranci koji guraju zemlju ka izolacionističkoj vanjskoj politici, naročito kad se radi o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

“Vidite, znam da je sve glasniji horski refren u našoj stranci – uključujući neke nove glasove u našem pokretu koji bi da nas isključe iz šireg svijeta. Ali umirivanje nikada, ali nikada nije funkcionisalo u historiji. A sada, više nego ikad, potreban nam je konzervativni pokret posvećen ulozi Amerike kao lidera slobodnog svijeta i kao avangarde američkih vrijednosti”, rekao je Pence.

Bivši potpredsjednik SAD-a iz doba predsjednika Donalda Trumpa se na tom mjestu osvrnuo na dešavanja u Ukrajini: “Dok Rusija vodi svoj nesavjesni agresivni rat protiv Ukrajine, vjerujem da konzervativci moraju jasno staviti do znanja da Putin mora stati i da Putin mora platiti. Ne može biti mjesta u konzervativnom pokretu za one što pravdaju Putina. Može biti mjesta samo za šampione slobode”.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uveo je vojnu upravu u četiri oblasti Ukrajine koje je Rusija ilegalno sebi pripojila. Za to vrijeme, ruske vojne snage trpe gubitke od ukrajinskih, a Moskva šalje projektile i dronove-samoubice na ukrajinske gradove i vitalnu infrastrukturu u toj zemlji.

Izvor: Agencije