NYT: Rusija povukla trupe iz Sirije kako bi podržala operacije u Ukrajini

‘The New York Times’ dodaje da je ovakav ruski potez dokaz slabljenja utjecaja Moskve u inostranstvu zbog rata protiv Ukrajine.

Rusija je nedavno povukla ključne vojne snage i opremu iz Sirije kako bi pojačala svoje vojne operacije u Ukrajini, prenosi list The New York Times (Anadolija)

Rusija je nedavno povukla ključne vojne snage i opremu iz Sirije kako bi pojačala svoje vojne operacije u Ukrajini, prenosi list The New York Times pozivajući se na visoke dužnosnike sa sjedištem na Bliskom istoku.

Dvojica dužnosnika su potvrdila za list da se broj ruskih snaga koje su se povukle iz Sirije kreće između 1.200 i 1.600 vojnika, a treći je izjavio da je taj broj mnogo veći.

Među vojnom opremom koju je Moskva povukla iz Sirije je i sistem protivzračne odbrane.

Slabljenje Moskve u inostranstvu

Izvori navode da preraspoređivanje ruskih snaga i opreme iz Sirije uklanja jednu od glavnih prepreka za izraelsko vojno djelovanje u Siriji.

List dodaje da je ovakav ruski potez dokaz slabljenja utjecaja Moskve u inostranstvu zbog rata protiv Ukrajine.

The New York Times je također citirao izraelskog dužnosnika koji kaže da je jedan broj ruskih vojnih vođa iz Sirije prebačen u Ukrajinu.

Izraelski dužnosnik je izjavio da je smanjeno učešće Rusije u upravljanju operacijama u Siriji, uključujući vojnu koordinaciju s Izraelom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada