Britanska premijerka Liz Truss dala ostavku

Šest sedmica nakon preuzimanja premijerske funkcije Truss je suočena s najgorim rejtingom nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća.

Posljednjih sedmica skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom pogoršanju životnih troškova  (EPA)

Liz Truss dala je ostavku na mjesto britanske premijerke, samo šest mjeseci nakon preuzimanja mandata, pošto je početkom septembra zamijenila Borisa Johnsona, koji je bio primoran otići nakon turbulentne godine obilježene skandalom sa zabavom u uredu premijera dok su Britanci morali poštovati stroge mjere zbog COVID-a 19.

Truss je pred novinarima rekla da je na dužnost došla u vrijeme “velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti”.

Kaže da ne može ispuniti ono za što je izabrana i da podnosi ostavku.

Šest sedmica nakon preuzimanja premijerske funkcije Truss je, kako izvještava Reuters, suočena s padom tržišta obveznica i najgorim rejtingom nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća. Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, sedam dana nakon što je otpustila ministra finansija.

Zastupnici Konzervativne stranke u srijedu su se otvoreno svađali u parlamentu koje su neki vidjeli kao glasanje o povjerenju njenoj vladi.

Jučer su stizali i izvještaji, kasnije demantirani, da je ostavku podnijela i šefica kluba zastupnika.

Downing Street je pola sata nakon ponoći objavio da premijerka ima „puno povjerenje“ u nju.

„Šefica kluba će sada razgovarati s konzervativnim zastupnicima koji nisu podržali vladu“, objavio je glasnogovornik vlade.

„Oni bez razumne isprike što nisu glasali kao i vlada mogu očekivati razmjerne disciplinske mjere“, rekao je.

‘Izgledi nisu na strani Truss’

Truss se borila za politički opstanak otkad je 23. septembra njen ministar finansija Kwasi Kwarteng najavio ‘mini budžet’ s velikim poreznim rezovima koji je potresao finansijska tržišta.

Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom pogoršanju životnih troškova.

Vlada je potom odustala od tih prijedloga, što je stvorilo dodatan izazov ostanku Truss na vlasti.

Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njenu ostavku, a drugi su već krenuli raspravljati ko bi je trebao zamijeniti.