Je li moguće otkriti sprema li se ruski nuklearni napad prije nego što se dogodi?

Sateliti i zemaljski radari neće moći otkriti i pratiti balističke rakete sve dok ne budu lansirane, a krstareće rakete lete nisko i bit će ih teže otkriti.

Ruske taktičke bojeve glave čuvaju se u desecima skladišta, odvojeno od aviona i projektila koji bi mogli biti potrebni za njihovu isporuku (Al Jazeera)

Magazin The Economist postavlja sljedeće pitanje: Hoće li svijet dobiti bilo kakvo upozorenje ako predsjednik Vladimir Putin bude spreman prekoračiti liniju i pokrenuti nuklearni rat?

Magazin u izvještaju navodi da, dok NATO izvodi nuklearne vježbe, zapadni špijuni prate ruske bojeve glave kako bi otkrili bilo kakve znakove njihovog kretanja.

The Economist dodaje da, sudeći po njihovim ranijim informacijama o invaziji Rusije na Ukrajinu, zapadni špijuni imaju dobar uvid u proces donošenja odluka Kremlja. Što se tiče satelita i drugih tehničkih sredstava, mnogo će zavisiti od toga koje oružje Moskva odluči koristiti.

Uspostavljen je nadzor nad strateškim nuklearnim arsenalom

Izvještaj pojašnjava da se ruski i američki arsenali “strateškog” oružja dugog dometa pomno prate u skladu sa Ugovorom o novom početku, koji ograničava  svaku stranu na najviše 1.550 bojevih glava raspoređenih na projektile, bombardere i podmornice.

No problem je u tome što su mnoge od ovih bojevih glava stavljene u stanje visoke pripravnosti i mogu se lansirati bez upozorenja. Sateliti i zemaljski radari neće moći otkriti i pratiti balističke rakete sve dok ne budu lansirane, a krstareće rakete lete nisko i bit će ih teže otkriti.

Međutim, mala je vjerovatnoća da će doći do upotrebe ovog oružja, jer nosi vrlo visok rizik od izazivanja rata sa NATO-om.

Najizvodljivija opcija bila bi ograničeni nuklearni udar upotrebom jednog ili više od 2.000 ruskih ”taktičkih” oružja, koje uglavnom ima manju eksplozivnu snagu i kraći domet, budući da NATO ima oko 100 komada takvog oružja u Evropi.

Nuklearne bojeve glave treba premjestiti u avione i na projektile

Ruske taktičke bojeve glave čuvaju se u desecima skladišta, odvojeno od aviona i projektila koji bi mogli biti potrebni za njihovu isporuku, navodi časopis. Prema tome, oprema za njihovu upotrebu trebala bi biti uočljiva.

The Economist objašnjava kako je ključno da se satelitskim i drugim sredstvima prati kretanje bojevih glava sa skladišta, jer će se bojeve glave prevoziti vozom ili kamionima, a čuvat će ih elitne jedinice 12. glavne uprave zadužene za održavanje bojevih glava, uz pratnju vatrogasnih i specijalnih vozila za spašavanje. Vojne jedinice koje mogu koristiti ovo oružje također mogu pokazati neobične aktivnosti. Sve ovo bi vjerovatno izazvalo još intenzivnije elektronsko komuniciranje.

Magazin dodaje da zapadne zemlje znaju znakove upozorenja jer su, nakon hladnog rata, radile s Rusijom decenijama na poboljšanju sigurnosti njenog nuklearnog arsenala u okviru Kooperativnog programa za smanjenje prijetnji (CTR), a neka specijalizirana ruska oprema i procedure su osmišljene uz pomoć zapadnih stručnjaka.

Druge mogućnosti

U izvještaju se citiraju riječi Williama Moona, veterana u programu CTR, koji kaže da je gotovo sigurno da bi značajno kretanje bojevih glava bilo otkriveno. Ali za ograničenu taktičku demonstraciju, Rusija bi mogla pokušati sakriti jednu ili dvije bojeve glave u običnim kamionima. Otkrivanje takvog poteza bilo bi jednako pogađanju na koju stranu će pasti novčić bačen u zrak, kazao je.

Pavel Podvig iz Instituta Ujedinjenih naroda za istraživanje razoružanja, istraživačkog centra u Ženevi, kaže kako bi bilo teško pronaći taktičko nuklearno oružje instalirano na mobilne lansere projektila skrivene u šumama.

James Acton iz Carnegie zaklade za međunarodni mir tvrdi da bi se prikrivanje kretanja bojevih glava kosilo s ciljem Rusije. “Putin želi da znamo da se priprema za nuklearnu upotrebu. On radije prijeti time da će upotrijebiti nuklearno oružje, kako bi izvukao korist, nego da ga stvarno koristi.”

Izvor: Agencije