Grčki ministar: Turska mora poštivati dogovor s EU-om

Grčka želi dobrosusjedske odnose s Turskom i uvijek je podržavala evropske težnje Ankare, poručio je Nitas Mitarakis.

Za Ankaru je vrijeme da pređe na poštovanje sporazuma s Evropskom unijom, kaže grčki ministar (EPA)

Grčki ministar za pitanje migracija Nitas Mitarakis izjavio je u utorak da se Turska treba vratiti dogovoru o migraciji sklopljenom s Evropskom unijom 2016. godine.

Nakon razgovora s austrijskim ministrom unutrašnjih poslova Gerhardom Karnerom u Beču, ocijenio je da je događaj na rijeci Evros, kada je “Turska tim putem u Grčku protjerala 92 golih migranata”, šansa za Ankaru da, umjesto agresivnog odgovaranja, pređe na poštovanje sporazuma s EU-om.

Grčka je taj događaj osudila i o tome će razgovarati i s predsjedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, najavio je Mitarakis.

Podsjetio je da Turska, u skladu s preuzetim obavezama, mora ne samo štititi svoje istočne granice, već i zapadne međe, kao i letove.

Ukazao je da sporazum predviđa i preuzimanje odbijenih migranata.

Konferencija o zaštiti granica

“Grčka želi dobrosusjedske odnose s Turskom i uvijek je podržavala evropske težnje Ankare”, poručio je Mitarakis.

Ministri Austrije i Grčke su najavili nastavak konferencije o zaštiti granica koje su inicirale Grčka, Litvanija i Austrija.

Naredne godine će dijalog u okviru te inicijative biti nastavljen u Atini.

U januaru je 16 država članica EU-a potpisalo izjavu u Vilniusu kojom se, između ostalog, zahtijeva primjerena podrška, uključujući finansijska sredstva od Evropske komisije, za države članice na vanjskih granicama EU-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada