UN: Iran mora prestati primjenjivati silu prema demonstrantima

Ujedinjeni narodi tvrde da su uhapšeni u iranskim gradovima zlostavljani, mučeni i da nemaju pristupa medicinskoj pomoći.

Demonstracije su izbile nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini, koju je privela policija za moral (Reuters)

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava izrazio je u utorak zabrinutost zbog nasilja iranskih sigurnosnih snaga prema demonstrantima na ulicama iranskih gradova.

Izvještaji govore da su 23 maloljetne osobe ubijene, a mnoge druge povrijeđene, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Kontinuirana, nepotrebna i nesrazmjerna upotreba sile prema demonstrantima mora prestati”, rekla je glasnogovornica UN-a u Ženevi Ravina Shamdasani.

Upozorila je da iranske vlasti provode racije u školama i djecu koja su sudjelovala u protestima odvode u “psihološke centre”, prema podacima iranskog Ministarstva obrazovanja.

To može upućivati da tu djecu odvode u centre za preodgoj.

Ured za ljudska prava UN-a poziva se na izvještaje prema kojima je hapšeno najmanje 90 novinara, advokata, umjetnika i boraca za ljudska prava.

‘Pristupiti problemu nezadovoljstva stanovništva’

U izvještajima se navodi da su uhapšeni zlostavljani, mučeni i da nemaju pristupa medicinskoj pomoći.

Glasnogovornica je podsjetila da je Islamska Republika Iran potpisala konvencije o ljudskim prava, čime se obavezala štititi slobodu govora i pravo na mirne demonstracije.

“Pozivamo vlasti da ozbiljno pristupe problemu nezadovoljstva stanovništva, umjesto da se koriste silom u gušenju protesta”, rekla je Shamdasani.

Demonstracije su izbile nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini, koju je privela policija za moral zbog nepoštivanja strogog vjerskog kodeksa odijevanja.

Djevojka je umrla od posljedica batinjanja, prema optužbama boraca za ljudska prava, no vlasti to negiraju.

Izvor: Agencije