Švedski premijer: NATO ostaje naš prioritet

Članstvo u NATO-u je ključno za Švedsku i Finsku; posvećeni smo provedbi sporazuma s Turskom, rekao je Ulf Kristersson.

Švedska ostaje privržena sporazumu s Turskom o prijemu u NATO, rekao je Ulf Kristersson (EPA)

Novoizabrani švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je da Švedska ostaje privržena sporazumu s Turskom o prijemu u NATO.

“Članstvo u NATO-u je ključno za Švedsku i Finsku. Posvećeni smo provedbi sporazuma s Turskom“, rekao je on za Anadoliju nakon što mu je švedski Parlament povjerio funkciju predsjednika Vlade.

Istakao je da će njegova Vlada učiniti maksimum napora za ispunjenje zahtjeva iz sporazuma između Turske, Švedske i Finske.

Skandinavske države su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u junu ove godine, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turska je, kao članica NATO-a, izrazila primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući Švedsku i Finsku zbog toleriranja, pa čak i podrške grupama koje smatra terorističkim.

Neriješeni zahtjevi Ankare

Tri države potpisale su trilateralni memorandum o razumijevanju na samitu NATO-a u junu u Madridu, koji predviđa da Finska i Švedska više neće pružiti podršku Jedinicama za narodnu obranu / Partiji demokratskog jedinstva (YPG/PYD), odnosno sirijskom ogranku organizacije Radničke partije Kurdistana (PKK), niti organizaciji imama Fethullaha Gulena, koju Ankara smatra odgovornom za neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj 2016. godine.

Finska i Švedska su se također složile da se pozabave neriješenim zahtjevima Ankare za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenika za terorizam.

Turski parlament mora ratificirati odobrenje da bi Švedska i Finska postale nove članice NATO-a.

Kristersson je rekao da očekuje da će održati sastanke s turskim zvaničnicima o tom pitanju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada