EU odobrava dodatnih pola milijarde eura pomoći Ukrajini

Ukupan iznos utrošenih sredstava za vojnu pomoć Ukrajincima, od februara kad je počela ruska invazija, bit će povećan na 3,1 milijarde eura.

Šef evropske diplomatije Borrell nedavno je zatražio još sredstava za dopremu oružja i ostale vojne opreme Ukrajincima (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u ponedjeljak će se sastati u Luksemburgu, a na dnevnom redu će se naći i odobrenje za novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, prenosi agencija Hina.

Radi se o iznosu od 500 miliona eura, što će povećati ukupan iznos utrošenih sredstava za vojnu pomoć Ukrajincima na 3,1 milijarde eura od februara kad je počela ruska invazija.

Ministri će morati formalno odobriti inicijativu, koju su već podržali EU ambasadori, za slanje vojne misije koja će uvježbavati ukrajinske vojnike.

Čelnik za vanjske poslove Evropske unije Josep Borrell nedavno je zatražio još sredstava za dopremu oružja i ostale vojne opreme Ukrajincima.

Moguće nove sankcije Iranu

Osim o ruskoj invaziji, ministri će raspravljati o tome kako odgovoriti na brutalno ponašanje iranskog režima prema demonstrantima i razmatrat će moguće uvođenje dodatnih sankcija.

Razgovarat će se i o odnosu Unije s Kinom, kao uvod za raspravu koja će se voditi među čelnicima zemalja članica EU na sastanku u Briselu, koji je zakazan za 20. i 21. oktobar.

Ministri će raspravljati i o sadašnjoj političkoj situaciji u Burkini Faso, Etiopiji i Libanu, kao i o Unijinim diplomatskim naporima za smirenje napetosti između Armenije i Azerbejdžana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada