Švedska političarka suspendovana nakon objava o Anni Frank

U objavi na Instagramu, koja je sada izbrisana, Rebecka Fallenkvist je Annu Frank, između ostalog, nazvala ‘nemoralnom’.

Anne Frank pisala je dnevnik dok se skrivala u Amsterdamu prije nego što je zarobljena (Anne Frank House, Amsterdam)

Švedske demokrate smijenile su Rebecku Fallenkvist s funkcije nakon što je ta političarka objavila ponižavajuće komentare o Anni Frank.

U objavi na Instagramu, koja je sada izbrisana, Fallenkvist je Annu, između ostalog, nazvala “nemoralnom”, prenose švedski mediji.

Anne, koja je pisala dnevnik dok se skrivala u Amsterdamu prije nego što je zarobljena, umrla je u 15. godini u koncentracionom logoru Bergen-Belsen u nacističkoj Njemačkoj u februaru 1945. godine, podsjeća Anadolija.

Objava Fallenkvist izazvala je oštre reakcije jevrejskih grupa i izraelskog ambasadora Ziva Neva Kulmana.

“Snažno osuđujem ovu groznu uvredu, nepoštovanje sjećanje na Annu Frank”, napisao je na Twitteru.

Život u tajnom skloništu

Direktor za medije švedskih demokrata Oskar Cavalli-Bjorkman rekao je za švedsku novinsku agenciju TT da će stranka ozbiljno shvatiti “neprikladne” komentare i pokrenuti internu istragu o tom pitanju.

Nakon njemačke okupacije Holandije jevrejska porodica Frank je od 1942. godine živjela u tajnom skloništu, dok ih 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracione logore, gdje su članovi porodice, osim oca, umrli.

Nakon rata u Amsterdamu je pronađen Annin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji.

Izvor: Agencije