Spor zbog nafte: Biden nema namjeru da se sastaje sa Bin Salmanom

Američki predsjednik će preispitati odnose sa Saudijskom Arabijom nakon smanjenja proizvodnih kvota nafte država članica grupe OPEC+.

Odnosi između SAD-a i Saudijske Arabije su na tankom ledu zbog odluke o smanjenju proizvodnje nafte (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden nema se namjeru sastati sa saudijskim prijestolonaslednikom Mohammedom bin Salmanom na samitu G20 sljedećeg mjeseca u Indoneziji, potvrdio je Jake Sullivan, savjetnik za sigurnost Bijele kuće.

Biden će “preispitati” odnose sa Saudijskom Arabijom nakon smanjenja proizvodnih kvota nafte država članica grupe OPEC+, što ide u prilog Rusiji, ali “neće djelovati u žurbi”, dodao je Sullivan na CNN-u, prenijela Beta.

Odnosi između SAD-a i Saudijske Arabije su na tankom ledu zbog odluke o smanjenju proizvodnje nafte.

Prošle sedmice naftni kartel OPEC, koji predvodi Saudijska Arabija i grupa još deset proizvođača nafte koje vodi Rusija, dogovorili su globalno smanjenje proizvodnje za dva miliona barela dnevno, počev od novembra.

Očekuje se da će zbog te odluke cijena nafte skočiti, što bi pomoglo Rusiji da finansira rat u Ukrajini.

Upozorenje SAD-a

Ministar odbrane Saudijske Arabije je “zaprepašten” optužbama da kraljevina “stoji uz Rusiju u njenom ratu s Ukrajinom”.

Princ Khalid bin Salman rekao je da je OPEC+ odluku donio jednoglasno i iz čisto ekonomskih razloga.

Biden je upozorio Saudijsku Arabiju da će snositi „posljedice“ ukoliko stane uz Rusiju u podršci smanjenju proizvodnje nafte. Potez OPEC+ podriva planove zapadnih zemalja da nametnu ograničenje na cijenu ruske nafte, u odgovoru na invaziju na Ukrajinu.

Washington smatra da su zaljevski proizvođači stali uz Rusiju na štetu SAD-a i zapadnih saveznika. Rusija je, pak, pozdravila odluku o smanjenju proizvodnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije