Xi otvorio 20. kongres vladajuće kineske Komunističke partije

Tokom desetljeća vladavine Xi Jinping je Kinu usmjerio na autoritarni put koji prioritet daje sigurnosti, državnoj kontroli privrede u ime općeg napretka, jačoj vojsci i pritisku da se osvoji Tajvan.

Analitičari općenito ne očekuju bilo kakvu promjenu političkog smjera Kine (EPA)

Predsjednik Xi Jinping u nedjelju je otvorio 20. kongres kineske vladajuće Komunističke partije, a očekuje se da će dobiti treći mandat i učvrstiti svoje mjesto kao najmoćniji vladar u zemlji od Mao Zedonga.

Skup na kojem učestvuje gotovo 2.300 delegata iz cijele zemlje počeo je u Velikoj dvorani naroda na zapadnoj strani Trga Tianamen u jeku stroge sigurnosti i pod modrim nebom nakon nekoliko dana punih smoga u kineskom glavnom gradu, prenosi Hina.

Tokom desetljeća svoje vladavine Xi je Kinu usmjerio na autoritarni put koji prioritet daje sigurnosti, državnoj kontroli privrede u ime “općeg napretka”, asertivnijoj diplomatiji, jačoj vojsci i jačanju pritiska kako bi se zauzeo Tajvan.

Analitičari općenito ne očekuju bilo kakvu promjenu političkog smjera.

Kina je proteklih dana posebno naglašavala Xijevu predanost strategiji nulte tolerancije na Covid, razbijajući nade bezbrojnim kineskim građanima i investitorima da bi Peking uskoro mogao napustiti politiku koja je uzrokovala nezadovoljstvo i ekonomsku štetu.

Čini se da Xijeva moć nije smanjena nemirima tokom godine u kojoj je kineska ekonomija dramatično usporila, narušena čestim “zaključavanjima” zbog Covida, krizom u sektoru nekretnina i utjecajem njegovog gušenja 2021. na nekad slobodnu “platformsku ekonomiju”.

Pogoršani odnosi sa Zapadom

Kineski odnosi sa Zapadom oštro su se pogoršali zbog Xijeve podrške Vladimiru Putinu.

Sin revolucionara Komunističke partije, Xi je ponovno osnažio stranku koja je postala duboko korumpirana i sve više irelevantna, šireći svoju prisutnost u svim aspektima Kine, a Xi je službeno njena “jezgra”.

Xi je 2018. ukinuo ograničenja predsjedničkih mandata, otvorivši sebi tako put da prekine presedan posljednjih desetljeća i vlada treći petogodišnji mandat ili duže.

Očekuje se da će kongres koji se održava dva puta u desetljeću ponovno potvrditi Xija za generalnog sekretara stranke, najmoćniju dužnost u Kini, kao i predsjednika Centralne vojne komisije. Xijevo predsjedništvo trebalo bi biti obnovljeno u martu na godišnjem zasjedanju kineskog parlamenta.

Uoči kongresa, kineska prijestolnica je pojačala mjere sigurnosti i ograničenja zbog Covida, dok su čeličane u obližnjoj pokrajini Hebei dobile upute da smanje rad kako bi se poboljšala kvaliteta zraka, rekao je izvor iz industrije.

Nakon završetka kongresa, očekuje se da će Xi predstaviti svoj novi Stalni odbor Politbiroa koji čini sedam članova. Uključivat će osobu koja će zamijeniti Li Keqianga na mjestu premijera, kada on odstupi s te dužnosti u martu jer je proveo na toj poziciji maksimalna dva mandata.

Izvor: Agencije