Iran kritizira EU i negira isporuke oružja Rusiji

Prema medijskim izvještajima, Evropska unija planira u ponedjeljak uvesti sankcije Iranu zbog gušenja protesta.

Protesti širom Irana izbili su zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini (EPA)

Iran je kritizirao Evropsku uniju zbog njenog stava prema protestima u zemlji, u telefonskom razgovoru s dužnosnikom EU-a te negirao izvještaje o prodaji oružja Rusiji, objavila je agencija dpa.

“Nemiri, podmetanje požara i terorističke operacije više nemaju veze s mirnim protestima”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian u telefonskom razgovoru s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom, prenosi Hina.

Iranski šef diplomatije nazvao je policijske operacije protiv protesta apsolutno legitimnim i upozorio da EU ne bi trebao koristiti ove incidente kao izgovor za pritisak na Iran.

Prema medijskim izvještajima, EU planira u ponedjeljak uvesti sankcije Iranu zbog gušenja protesta.

Najava prekida diplomatskih odnosa

Teheran je upozorio EU na “primjerenu reakciju” u ovom slučaju. Čak se govori o prekidu diplomatskih odnosa i protjerivanju ambasadora EU-a.

Protesti širom zemlje izbili su zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra. Mladu Kurdkinju privela je policija za moral jer njena marama navodno nije bila u skladu sa strogim propisima o javnom odijevanju za žene.

Amirabdolahian je također negirao da Iran isporučuje oružje Rusiji i da aktivno učestvuje u vojnom sukobu u Ukrajini.

“S Rusijom vojno sarađujemo, ali ne isporučujemo oružje”, rekao je Amirabdolahian u telefonskom razgovoru, prema iranskim izvorima.

Teheran uporno negira izvještaje o isporuci i korištenju iranskih bespilotnih letjelica u sukobu u Ukrajini, iako ih je ruska strana potvrdila.

Izvor: Agencije