Raisi optužio SAD da vodi politiku destabilizacije protiv Irana

Predsjednik Irana optužio je Washington da vodi ‘politiku destabilizacije’ protiv Islamske Republike, gdje se  održavaju antivladine demonstracije podstaknute smrću 22-godišnje Mahse Amini.

Washington i njegovi saveznici pribjegli su politici destabilizacije osuđenoj na propast, rekao je Ebrahim Raisi (EPA)

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi optužio je Sjedinjene Američke Države da vode “politiku destabilizacije” protiv Islamske Republike, gdje se  sedmicama održavaju antivladine demonstracije podstaknute smrću 22-godišnje Iranke u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja zakona o nošenju hidžaba.

“Poslije neuspjeha vojne opcije i američkih sankcija, Washington i njegovi saveznici pribjegli su politici destabilizacije osuđenoj na propast”, rekao je on, prenijelo je iransko predsjedništvo.

Raisi je govorio u Astani u Kazahstanu, na samitu Konferencije za interakciju i mjere povjerenja u Aziji (CICA), forumu saradnje 27 azijskih zemalja, prenosi Beta.

Demonstracije širom zemlje

Demonstracije u Iranu traju četiri sedmice, a počele su kada je iranska policija za moral pretukla Mahsu Amini jer nije pravilno nosila hidžab.

Iran demantira da je ona preminula od posljedica premlaćivanja i navodi da je umrla od hroničnog oboljenja.

Mahsa Amini je kurdskog porijekla i njena smrt je potresla građane u kurdskom dijelu Irana, gdje su demonstracije počele 17. septembra nakon njene sahrane.

Izvor: Agencije