Irak: U raketiranju deset ranjenih, parlament treba izabrati predsjednika

Raketama je gađana Zelena zona u iračkom glavnom gradu Bagdadu, pri čemu je deset osoba ranjeno, dok parlament održava sjednicu na kojoj treba izabrati novog predsjednika Republike.

Devet raketa tipa katjuša palo je na Zelenu zonu, sektor u kojemu su parlament, vladine ustanove i ambasade te na obližnju četvrt, saopćile su sigurnosne snage (Reuters)

Raketama je u četvrtak gađana Zelena zona u iračkom glavnom gradu Bagdadu, pri čemu je deset osoba ranjeno, dok parlament održava sjednicu na kojoj treba izabrati novog predsjednika Republike i pronaći rješenje za tešku političku krizu u zemlji, koju prati nasilje.

S 269 od 329 zastupnika u dvorani postignut je kvorum i sjednica je počela s dvosatnim zakašnjenjem, izvijestio je novinar AFP prisutan u parlamentu, pošto su pregovori blokova trajali do posljednjeg trenutka u toj krajnje podijeljenoj multikonfesionalnoj i multietničkoj zemlji, prenosi Hina.

Devet raketa tipa katjuša palo je na Zelenu zonu, sektor u kojemu su parlament, vladine ustanove i ambasade te na obližnju četvrt, saopćile su sigurnosne snage.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za raketiranje.

Borba za utjecaj

Deset osoba je ranjeno, među njima šestorica pripadnika policijskih snaga i zaštitara zaduženih za sigurnost zastupnika, rekao je sigurnosni čelnik. Četvero civila je ranjeno kada je raketa pala na četvrt u blizini Zelene zone.

Od parlamentarnih izbora 10. oktobra 2021. politički čelnici se nisu uspjeli dogovoriti o novom predsjedniku i o premijeru.

U pozadini se nazire borba za utjecaj između dvije šiitske struje koje nose vlast: s jedne strane proiranske grupe u Koordinacijskom okviru, s druge nepredvidljivi vjerski vođa Moqtada al-Sadr.

No zbog dužnosti predsjednika Republike, počasne dužnosti tradicionalno namijenjene velikoj kurdskoj manjini, vlada napetost između dviju historijskih stranaka.

Dužnost u načelu pripada Domoljubnoj uniji Kurdistana (PUK), a Kurdistanska demokratska stranka (KDP) kontrolira autonomnost Kurdistana. No sada PDK želi predsjedničku dužnost u Bagdadu.

Izvor: Agencije