Francuska počela direktno isporučivati plin Njemačkoj

Njemačkoj nedostaje plin, od kojeg je vrlo zavisna za rad svojih fabrika; Fancuska ga ima više od susjeda, jer nabavlja tečni prirodni plin uglavnom iz SAD-a.

Prve isporuke plina počele su u 6:00 sati u količini od 31 gigavat-sat dnevno (EPA - Ilustracija)

Francuska je počela slati plin Njemačkoj direktno, u okviru evropske energetske solidarnosti, kako bi se prevazišao pad isporuka iz Rusije, objavila je kompanija koja upravlja transportnom mrežom francuskog plina GRTgaz.

“U okolnostima snažnog smanjenja isporuka ruskog gasa Evropi i u okviru evropske solidarnosti o energetskoj sigurnosti, GRTgaz se mobilizirao da prilagodi svoju mrežu i ozvaniči prijedlog za početak slanja plina iz Francuske u Njemačku”, navela je francuska kompanija.

Prve isporuke plina Njemačkoj počele su u 6:00 sati u količini od 31 gigavat-sat dnevno, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Nivo isporuka će biti procjenjivana dnevno, u zavisnosti od uslova na mreži, s maksimalnim kapacitetom od 100 gigavat-sati dnevno, navela je kompanija.

Pošto je jedina tačka povezivanja na francusko-njemačkoj granici projektirana prvobitno da funkcionira u smjeru Njemačke ka Francuskoj, bilo je potrebno preokrenuti tok da bi se omogućila ova isporuka, navela je kompanija.

Francuskom plinu dodat miris

“Ovo je historijski trenutak, prvi put da će Francuska isporučivati plin direktno Njemačkoj; do sada smo slali plin susjednoj Njemačkoj preko Belgije”, rekao je generalni dirketor GRTgaz-a.

Francuska kompanija je, u saradnji s njemačkim kompanijama, provela tehnička prilagođavanja da protok iz Francuske ka Njemačkoj proradi.

Sa svoje strane, Njemačka je usvojila potrebnu regulativu da primi francuski plin kojem je dodat miris, što nije uobičajeno za njemačku industriju.

Njemačkoj nedostaje plin, od kojeg je vrlo zavisna za rad svojih fabrika.

Francuska ima više plina od svog susjeda jer nabavlja tečni prirodni plin uglavnom iz SAD-a, što joj je djelimično omogućilo da popuni svoje zalihe sa 100 posto za zimu.

GRTgaz je drugi po veličini evropski prevoznik plina, s mrežom od 32.500. kilometara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada