Abdul Latif Rashid izabran za predsjednika Iraka

Od izbora u oktobru 2021. zemlja je bila u političkoj krizi jer se nije uspijevalo doći do dogovora ni o novom predsjedniku niti o premijeru.

Bivši ministar i inženjer hidraulike Rashid je kompromisni kandidat za polariziranu zemlju (Reuters)

Irački parlament izabrao je u četvrtak Abdula Latifa Rashida (78) za predsjednika države, objavio je dužnosnik parlamenta nakon prebrojavanja glasova.

Od izbora u oktobru 2021. zemlja je bila u političkoj krizi jer se nije uspijevalo doći do dogovora ni o novom predsjedniku niti o premijeru, bez obzira na beskrajnu političku trgovinu, piše Reuters.

Nakon drugog kruga, Rashid je izabran s više od 160 glasova, dok je dosadašnji predsjednik Barham Saleh prikupio 99, precizirao je parlamentarni dužnosnik novinarima.

Ove je godine parlament već tri puta neuspješno birao predsjednika, što je uglavnom tradicionalno počasna funkcija rezervisana za kurdsku manjinu.

Kompromisni kandidat

Bivši ministar i inženjer hidraulike Rashid je kompromisni kandidat za polariziranu zemlju.

Novi je predsjednik mandat za sastav nove vlade dao Mohammedu Shiji al-Sudaniju  bivšem ministru i zastupniku.

Sudani je rekao novinarima da očekuje formiranje vlade “što je prije moguće”.

U pozadini nemogućnosti izbora premijera bila je borba za utjecaj između dvije šijitske struje koje nose vlast: s jedne strane proiranske skupine u Koordinacijskom okviru, s druge nepredvidljivi vjerski vođa Moqtada Sadr.

U multietničkom i multireligijskom Iraku, većinska šiitska zajednica dominira na vlasti od američke invazije kojom je svrgnut Sadam Husein 2003.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada