Khamenei: Nemire organizirao neprijatelj Irana

Nećemo dopustiti da bilo koji unutrašnji ili vanjski faktor cilja na nacionalnu sigurnost zemlje, poručio je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Emir-Abdollahian.

U Iranu se nastavljaju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra (EPA)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, nazvao je antivladine proteste nemirima koje je organiirao neprijatelj Irana, objavila je novinska agencija Tasnim.

Rekao je da je neprijatelj organizirao nemire u Iranu protiv velikog napretka u razvoju i dostignućima te zemlje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ranije je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Emir-Abdollahian, ciljajući na neke evropske zemlje koje kritiziraju policijsku intervenciju na demonstracijama koje su počele nakon smrti djevojske Mahse Amini, izjavio je da neće dopustiti da nacionalna sigurnost njihove zemlje bude meta.

U saopćenju objavljenom na web-stranici Ministarstva navedeno je da je Abdollahian obavio telefonski razgovarao s francuskom kolegicom Catherine Colonna, tokom kojeg je jedna od tema bila demonstracije u Iranu, prenosi Anadolija.

“Zanimljivo je da kada se vrši [policijska[ intervencija protiv pobuna u Evropi – to je dobro, a kada se to dogodi u Iranu – onda to je ‘teška intervencija protiv demonstranata’. Nećemo dopustiti da bilo koji unutrašnji ili vanjski faktor cilja na nacionalnu sigurnost zemlje”, poručio je Abdollahian.

Smrtno stradalo najmanje 95 osoba

Navodeći da iranski zakoni dopuštaju mirne demonstracije, šef iranske diplomatije istakao je da je situacija onih koji organiziraju mirne demonstracije drugačija od onih koji ciljaju na sigurnost zemlje, imovine i života ljudi.

Navedeno je kako su dvoje ministara tokom sastanka razmijenili mišljenja o razvoju odnosa i oživljavanju nuklearnog sporazuma.

U Iranu se nastavljaju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Do sada je na protestima smrtno stradalo najmanje 95 osoba.

Policija negira da je maltretirala Mahsu Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Iranska organizacija za sudsku medicinu u izvještaju u petak saopćila je da je Mahsa Amini umrla od posljedica cerebralne hipoksije, zbog iznenadnog poremećaja srčanog ritma, sniženog krvnog pritiska i gubitka svijesti te nedovoljne količine kisika u mozgu.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući Sjedinjene Američke Države, koje su sankcionirale iransku policiju za moral, kao odgovor na “zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata”.

Izvor: Agencije