Može li novi kineski bombarder H-20 parirati najboljim američkim avionima?

‘National Interest’ je objavio izvještaj u kojem poredi dva gigantska aviona: američki B-2 i kineski H-20, postavljajući pitanje jesu li Kinezi konkurencija ili prijetnja.

Američke aviosnage su uvjerene da će novi B-21 biti uspješniji protiv naprednijih sistema protuzračne odbrane (EPA)

National Interest je objavio izvještaj u kojem poredi dva gigantska aviona – američki B-2 i kineski H-20, postavljajući pitanja jesu li Kinezi konkurencija te da li su nadmoćniji od američkih aviona i da li će ovim avionom američko tlo biti na dohvat Kini.

Nije jasno hoće li novi kineski bombarder H-20 u potpunosti parirati američkom bombarderu B-2, navodi autor članka Kris Osborn.

On kaže da Pentagon od 2018. upozorava da bi novi kineski dalekometni nevidljivi bombarder H-20 mogao predstavljati prijetnju, naročito u odnosu na domet od 8500 km, ili da bi mogao natjerati Amerikance da unaprijede modele B-2 i B-21 bombardera.

Brojne nepoznanice

Uprkos tome što se malo toga zna o kineskom bombarderu, autor kaže da svojom vanjskom konfiguracijom i horizontalnim trupom podsjeća na američke bombardere B-2 ili B-21.

Kada je riječ o njegovoj sposobnosti da se takmiči sa s B-2 ili B-21 bombarderima, jednostavno postoji mnogo nepoznanica.

Međutim, autor navodi da postoji nekoliko interesantnijih detalja – naprimjer, izgleda kao da konstrukcija aviona B-21 ima malo ili nimalo vanjskih ispušnih cijevi, zbog čega postavlja pitanje uključuje li nove tehnologije upravljanja toplinom ili rasipanja topline.

Dalje objašnjava da je, kada je riječ o o dizajnu struktura nevidljivih bombardera, glavni cilj raditi na tome da one reflektiraju temperaturu okolne atmosfere ili budu u skladu s njom kako bi bilo teže otkriti toplotne senzore.

Iako su mnogi detalji o B-21 i dalje klasificirani zbog sigurnosnih razloga, viši zapovjednici aviosnaga kažu da ovaj bombarder sadrži novu generaciju tajne tehnologije te da može “ugroziti bilo koju metu na svijetu u bilo kojem trenutku”.

Gotovo neprimjetan

Ovo ukazuje na to da su američke aviosnage uvjerene da će novi B-21 biti uspješniji protiv naprednijih sistema protuzračne odbrane, jer je gotovo “neprimjetan”.

Autor ističe da nije jasno hoće li novi kineski bombarder H-20 u potpunosti konkurirati čak i američkom bombarderu B-2.

Dok se B-2 može smatrati donekle zastarjelom platformom, godine nadogradnje zračnih snaga uveliko su promijenile standarde performansi ovog bombardera. B-2 sada ima ugrađen takozvani senzor upravljanja odbranom, koji je dizajniran za pronalaženje neprijateljske protuzračne odbrane, omogućujući pilotima da lete oko nje.

Također ima mnogo brži kompjuterski procesor. Osim toga, razvijen je tako da se može prilagoditi novom oružju, uključujući nadograđenu nuklearnu bombu B-61 Mod12.

U konačnici, baš poput H-20 bombardera, B-2 i B-21 dizajnirani su za nošenje i lansiranje nuklearnih i konvencionalnih krstarećih projektila dugog dometa poput borbenog oružja dugog dometa.

Izvor: Agencije