Iran intenzivirao gušenje protuvladinih protesta

Protesti su zahvatili Islamsku Republiku nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini iz iranske kurdske regije, koja je umrla 16. septembra, nakon što je pritvorena zbog ‘neprikladnog odijevanja’.

Iranske vlasti su za nasilje krive niz neprijatelja, uključujući naoružane iranske kurdske disidente (AFP)

Iranske snage sigurnosti intenzivirale su gušenje protuvladinih protesta u nekoliko kurdskih gradova, a demonstrantima diljem Irana pridružili su se radnici iz rafinerija nafte.

Protesti su zahvatili Iran nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini iz iranske kurdske regije, koja je umrla 16. septembra, nakon što je pritvorena zbog “neprikladnog odijevanja”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Iako studenti igraju ključnu ulogu na demonstracijama, čini se da su im se pridružili radnici rafinerija nafte Abadan i Kangan i nuklearne elektrane Bushehr.

Glasnogovornik Ministarstva za naftu nije odmah odgovorio na telefonski poziv Reutersa.

Napetosti su posebno visoke između vlasti i kurdske manjine.

Grupe za ljudska prava upozoravaju da su Kurdi dugo bili ugnjetavani, što Islamska Republika niječe.

Skupina za ljudska prava Hengaw izvijestila je u ponedjeljak o velikoj prisutnosti naoružanih snaga sigurnosti u kurdskim gradovima Sanandaj, Saqez i Divandareh.

 

Hengaw tvrdi da je ubijeno najmanje pet kurdskih stanovnika, a povriijeđeno više od 150 u protestima od subote.

Iranske vlasti su za nasilje krive niz neprijatelja, uključujući naoružane iranske kurdske disidente, pri čemu je Revolucionarna garda nekoliko puta napala njihove baze u susjednom Iraku.

Ubijeno je najmanje 185 ljudi, među njima 19 maloljetnika, povrijeđene su stotine, a uhapšeno je na hiljade ljudi, prema grupama za ljudska prava.

Iranske vlasti objavile su da su “izgrednici” ubili najmanje 20 pripadnika snaga sigurnosti.

Unatoč nasilnom gušenju protesta, demonstranti diljem Irana palili su fotografije vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija, pozivali na pad vjerskog establišmenta i skandirali “smrt diktatoru”.

Stotine srednjoškolki i studentica pridružile su se protestima.

Izvor: Agencije