Fleming: Kineski tehnološki ciljevi su prijetnja za sve nas

Šef britanske obavještajne cyber službe kaže da komunističke vlasti u Pekingu žele da oblikuju ‘svjetski tehnološki ekosistem’, koristeći tehnologije kao što su digitalne valute i satelitske sisteme.

Fleming je naveo da je uzrok agresivnog stava Pekinga strah i da 'predstavlja prijetnju za sve nas' (Reuters)

Šef britanske obavještajne cyber službe (GCHQ) Jeremy Fleming, optužio je Kinu da koristi svoju ekonomsku i tehnološku moć, uz pomoć koje vrši strogi nadzor nad građanima u Kini, a pritom želi i da proširi kontrolu u inostranstvu.

Fleming je naveo da je uzrok agresivnog stava Pekinga strah i da “predstavlja prijetnju za sve nas”, prenosi Tanjug.

Fleming kaže da komunističke vlasti u Pekingu žele da oblikuju “svjetski tehnološki ekosistem”, koristeći tehnologije kao što su digitalne valute i satelitske sisteme, kako bi se kontrolirala kineska populacija i povećao njihov utjecaj u svijetu, prenio je AP.

Neprijatelji i klijenti

U unaprijed objavljenom govoru na kraljevskom institutu Royal United Services, Fleming će reći da jednopartijski sistem u Pekingu vidi ostale zemlje ili kao potencijalne neprijatelje ili klijente, kojima se može prijetiti, ili se mogu podmititi, prisiliti.

GCHQ, nekada poznat kao Vladin štab za komunikacije, jedan je od tri glavne obavještajne britanske agencije, uz MI5 i MI6.

Izvor: Agencije