Kadirov: Rusija bi u Ukrajini trebala upotrijebiti nuklearno oružje male snage

Treba poduzeti drastičnije mjere, koje bi išle sve do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim područjima, poručio je čečenski vođa nakon gubitka ruskog uporišta u Ukrajini.

Kadirov kaže da će Moskva braniti teritorije koje je zauzela 'svom snagom i svim svojim sredstvima' (Arhiva)

Čečenski vođa Ramzan Kadirov je rekao da bi Moskva trebala razmotriti mogućnost upotrebe nuklearnog oružja male snage u Ukrajini nakon novoga velikog poraza na bojnom polju.

U poruci objavljenoj na Telegramu, Kadirov je, komentirajući gubitak ruskog uporišta, grada Limana u istočnoj Ukrajini napisao: “Po mom mišljenju treba poduzeti drastičnije mjere, koje bi išle sve do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim područjima, kao i do korištenja nuklearnog oružja male snage.”

To je kazao dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin službeno proglasio pripajanje četiri ukrajinske regije, među kojima je i Donjeck u kojem se nalazi Liman te ih je stavio pod ruski “nuklearni kišobran”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rekao je i da će Moskva braniti teritorije koje je zauzela “svom snagom i svim svojim sredstvima”.

Glasni zagovornik rata u Ukrajini

Zna se da Rusija ima najveći atomski arsenal na svijetu, uključujući i taktičko nuklearno oružje male snage, napravljeno tako da se koristi protiv suparničke vojske.

I ostali su Putinovi saveznici, među kojima bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, sugerirali da bi Rusija možda trebala pribjeći nuklearnom oružju, no Kadirovljev je poziv bio je najeksplicitniji.

Utjecajni čelnik kavkaske regije Čečenije odmah je bio glasni zagovornik rata u Ukrajini, a čečenske snage činile su dio prethodnice ruske vojske u Ukrajini.

U poruci je oštro kritizirao general-pukovnika Aleksandra Lapina, zapovjednika ruskih snaga koje se bore kod Limana, nazvavši ga “mediokritetom”.

Izvor: Agencije