Iz Sjevernog toka 2 prestao curiti plin

Pritisak vode je manje-više zatvorio plinovod, tako da plin koji je unutra ne može izaći, rekao je glasnogovornik Sjevernog toka 2.

Eksplozije u moru koje su ove sedmice oštetile gasovode Sjeverni tok 1 i 2 dovele su do ogromnog curenja metana (Reuters)

Danska agencija za energetiku saopćila je da je iz jednog od dva oštećena gasovoda u Baltičkom moru prestao da curi prirodni gas.

Agencija je na Twitteru objavila da ju je kompanija koja upravlja gasovodom Sjeverni tok 2 obavijestila da se čini da je pritisak u gasovodu koji ide od Rusije do Njemačke stabilizovan, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

“Ovo ukazuje da je curenje gasa iz ovog gasovoda prestalo”, saopćila je Danska agencija za energetiku.

“Pritisak vode je manje-više zatvorio gasovod, tako da gas koji je unutra ne može da izađe”, izjavio je glasnogovornik Sjevernog toka 2 Ulrich Lissek za AFP.

On je dodao da gasa još ima u gasovodu.

Ogromno curenje metana

Švedska obalska straža prijavila je 29. septembra curenje gasa u Baltičkom moru iznad gasovoda Sjeverni tok.

Eksplozije u moru koje su ove sedmice oštetile gasovode Sjeverni tok 1 i 2 dovele su do ogromnog curenja metana.

Nordijski istražitelji rekli su da je eksploziju moglo da izazove nekoliko stotina kilograma eksploziva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da sabotira gasovode koje je izgradila Rusija, a tu optužbu su SAD i njeni saveznici oštro negirali.

Sukobi SAD-a i Rusije nastavljeni su kasnije na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku koji je sazvala Rusija povodom napada na gasovode.

Izvor: Agencije