SAD i Japan kritiziraju Kinu dok jačaju odbrambenu saradnju

SAD Japan su izrazili snažnu zabrinutost zbog rastuće kineske moći te su obećali zajedno djelovati da suzbiju pokušaje destabilizacije regije, uključujući i nove sigurnosne prijetnje.

Blinken je rekao da američko-japanski savez 'ne bi trebao samo osnažiti alate koje imamo, no i razviti nove' (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države i Japan u petak su izrazili snažnu zabrinutost zbog rastuće kineske moći te su obećali zajedno djelovati da suzbiju pokušaje destabilizacije regije, uključujući i nove sigurnosne prijetnje.

Komentari zemalja saveznica u zajedničkom saopćenju koje je uslijedilo nakon virtuelnog “dva plus dva” sastanka njihovih ministara vanjskih poslova i odbrane, naglašava kako je produbljivanje zabrinutosti zbog Kine – i rastuće tenzije po pitanju Tajvana – dovelo u veći fokus japansku sigurnosnu ulogu.

Na sastanku su ministri izrazili zabrinutost da kineski pokušaji “potkopavanja poretka utemeljenog na pravilima” predstavljaju “političke, ekonomske, vojne i tehnološke izazove regiji i svijetu”, rečeno je u zajedničkom saopćenju.

“Odlučili su djelovati zajedno kako bi odvratili i, ako bude potrebno, odgovorili na destabilizirajuće aktivnosti u regiji”, rečeno je.

Ministri su također rekli da imaju “ozbiljne i dugotrajne brige” o ljudskim pravima u kineskim regijama Xinjiang i Hong Kong te su podvukli važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu.

Rast zabrinutosti

Dok pacifistički Japan zadržava bliske ekonomske veze s Kinom, raste zabrinutost u Tokiju o potencijalnom potezu Pekinga protiv demokratskog Tajvana.

Ranije, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će dvije zemlje potpisati novi odbrambeni sporazum o saradnji kako bi se suočile s rastućim prijetnjama, uključujući i hipersonično oružje i svemirsku tehnologiju.

Blinken je rekao da američko-japanski savez “ne bi trebao samo osnažiti alate koje imamo, no i razviti nove”, navodeći rusko gomilanje vojske protiv Ukrajine, provokativno djelovanje Pekinga protiv Tajvana i posljednje lansiranje rakete Sjeverne Koreje. Sjeverna Koreja je ispalila “hipersoničnu raketu” ove sedmice i uspješno pogodila metu, izvijestila je njena državna novinska agencija.

Nakon sastanka, japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi rekao je da je Tokio objasnio svoj plan revidiranja nacionalne sigurnosne tradicije kako bi osnažio odbrambene sposobnosti, što je rekao da su snažno podržale njegove američke kolege.

Vlada premijera Fumija Kishide odobrila je rekordni budžet za odbranu, s desetim uzastopnim godišnjim povećanjem u 2022. godini.

Izvor: Agencije