Papa kritikovao konzervativce: Vjera nije ‘oklop’ koji nas zatvara

Nismo li predugo bili zarobljeni, udomljeni u konvencionalnu, vanjsku, formalnu religiju koja više ne grije naša srca i ne mijenja naše živote?

Vjera nije 'oklop' koji nas zatvara; naprotiv ona je čarobno putovanje, stalno i neumorno kretanje čak i u potrazi za Bogom, rekao je Papa Franjo (EPA)

Papa Franjo u četvrtak se kritički osvrnuo na konzervativce koji se opiru promjenama u Rimokatoličkoj crkvi izrazivši žaljenje za ljude čija je vjera okrenuta prema sebi i zarobljena “oklopom”.

Na blagdan Bogojavljenja čini se da je Papa ciljao one koji su kritizirali njegovu odluku da ograniči korištenje latinske mise kako vjera ne bi bila zarobljena u “mrtvom jeziku”.

“Nismo li predugo bili zarobljeni, udomljeni u konvencionalnu, vanjsku, formalnu religiju koja više ne grije naša srca i ne mijenja naše živote”, zapitao se Franjo, piše Reuters a prnosi Hina.

“Mogu li naše riječi i naše liturgije užgati u srcima ljudi želju da se približe Bogu, ili su one ‘mrtav jezik” koji govori samo za sebe i o sebi?”, pitao je dalje.

Misa na latinskom jeziku isključena je iz opće upotrebe nakon Drugog vatikanskog koncila 1962.-1965. i zamijenjena lokalnim jezicima.

‘Liturgijski ratovi’

U julu je papa Franjo ograničio propise o tome kada se može slaviti misa na latinskom čime je promijenio odluke svojih prethodnika uz obrazloženje da se njome služe antireformisti kako bi naštetili jedinstvu Crkve.

Od tada neki konzervativci u Crkvi, uključujući biskupe, otvoreno kritiziraju Papu te je latinska misa postala najnovija epizoda “liturgijskih ratova”, kako ih neki nazivaju.

“Vjera nije ‘oklop’ koji nas zatvara; naprotiv ona je čarobno putovanje, stalno i neumorno kretanje čak i u potrazi za Bogom”, rekao je Franjo.

Papa je tu propovijed održao na misi u Bazilici sv. Petra u Rimu na Bogojavljenje kada katolici slave Sveta tri kralja ili mudraca koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon njegova rođenja u Betlehemu.

Zbog ograničenja u pandemiji COVID-19 bio je omogućen pristup misi za oko 1.500 vjernika.

Izvor: Agencije