Sjeverna Koreja ispalila najmoćniji projektil od 2017.

Procjenjuje se da je balistička raketa dosegla maksimalnu visinu od 2.000 kilometara i letjela pola sata nekih 800 kilometara.

Posljednji put je Pjongjang testirao sličnu raketu 2017. godine (AFP)

Sjeverna Koreja je testirala svoj najmoćniji projektil od 2017. godine, što je bilo rekordno sedmo lansiranje ovog mjeseca pa je Seul upozorio da bi idući korak Pjongjanga mogao biti testiranje oružja dalekog dometa i nuklearnog oružja, javlja AFP.

Pjongjang nikada ranije nije probno ispalio ovoliko projektila u jednom kalendarskom mjesecu, a prošle sedmice je zaprijetio da će odustati od gotovo petogodišnjeg samonametnutog moratorija na testiranje oružja dalekog dometa i nuklearnog oružja.

S obzirom na to da su mirovni pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama u zastoju, Sjeverna Koreja je udvostručila napore da ostvari obećanje vođe Kima Jong-una da će modernizirati režimske oružane snage, a Pjongjang pokazuje mišiće uprkos međunarodnim sankcijama, prenosi Hina.

Slijede ‘sličan obrazac’ od prije pet godina

Južna Koreja objavila je u nedjelju da se čini da Sjeverna Koreja slijedi “sličan obrazac” kao 2017. godine, kada su napetosti na poluotoku bile na vrhuncu i upozorila je da bi Pjongjang uskoro mogao početi testirati nuklearne i interkontinentalne projektile.

“Sjeverna Koreja se približila uništavanju deklaracije o moratoriju”, saopćio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nakon vanrednog sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Seula.

Južnokorejska vojska saopćila je u nedjelju da je “uočila balističku raketu srednjeg dometa ispaljenu pod visokim kutom istočno prema Istočnom moru”.

Uzdignuta putanja uključuje ispaljivanje projektila pod velikim kutom, a ne s punim dometom.

Raketa ‘srednjeg ili većeg dometa’

Procjenjuje se da je balistička raketa dosegla maksimalnu visinu od 2.000 kilometara i letjela oko 800 kilometara pola sata, naveo je Združeni stožer Seula.

To ukazuje na to da je Pjongjang možda testirao svoju “prvu balističku raketu srednjeg dometa (IRBM) od 2017. godine”, napisao je na Twitteru Joseph Dempsey, analitičar Međunarodnog instituta za strateške studije.

Posljednji put je Pjongjang testirao sličnu raketu 2017. godine, kada je Hwasong-12 preletio 787 kilometara, a uspeo se na nešto više od 2.111 kilometara.

Analitičari su tada rekli da putanja upućuje na to da je projektil mogao preletjeti oko 4.500 kilometara da je ispaljen na balističkoj putanji koja povećava domet, a time bi američki teritorij Guam već bio u dometu.

Glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno rekao je u nedjelju da je balistička raketa bila “srednjeg ili većeg dometa”.

Niz lansiranja u 2022. godini odvija se u delikatnom trenutku u regiji (Reuters)

‘Sazrelo je vrijeme’

Pjongjang je u januaru dvaput testirao nadzvučne projektile i četiri puta lansirao balističke i krstareće projektile kratkog dometa.

Državni mediji prošle sedmice su fotografirali sjevernokorejskog vođu Kima kako obilazi “važnu” tvornicu streljiva koja proizvodi “veliki sistem oružja”.

“Kim je kontrolirao svoj apetit za testiranje i provokacije”, rekla je za AFP Soo Kim, analitičarka RAND Corporationa.

No “vrijeme je sazrelo, a nastavak sjevernokorejskog ispaljivanja raketa samo je još jedan izazov u već ionako velikoj paleti vanjskopolitičkih izazova Washingtona”, dodala je.

Namjera tih testiranja je i podsjetiti svijet da “Kimov režim čuje vanjske rasprave o svojim domaćim slabostima”, rekao je Leif Easley, profesor na Univerzitetu Ewha.

“Želi podsjetiti Washington i Seul da bi bio preskup pokušaj njegovog rušenja”, dodao je Easley.

Kina – glavni Kimov saveznik

Niz lansiranja u 2022. godini odvija se u delikatnom trenutku u regiji.

Kimov jedini i glavni saveznik je Kina koja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara u februaru, dok se Južna Koreja priprema za predsjedničke izbore u martu.

Na domaćem planu, Sjeverna Koreja priprema se proslaviti 80. godišnjicu rođenja pokojnog vođe Kima Jong Ila u februaru, kao i 110. rođendan osnivača Kima Il Sunga u aprilu.

Kao odgovor na napise o sve većim cijenama hrane i sve većoj gladi, ekonomski posrnuli Pjongjang nedavno je ponovno pokrenuo prekograničnu trgovinu sa susjednom Kinom.

Saveznik Peking te Rusija u januaru su blokirali u Vijeću sigurnosti UN-a uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji zbog nedavnih testiranja projektila.

Izvor: Agencije