Video: Manevri ruskih brodova od Pacifika do Atlantika

Ruske artiljerijske snage u južnoj Rostovskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, vježbaju i uništavanje neprijateljskih snaga i oklopnih vozila.

Ruska mornarica izvodi manevre na nekoliko lokacija (EPA)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je kako se održavaju ili su održane vježbe Sjeverne i Crnomorske flote u kojima su isprobani manevri protiv pomorskih i zračnih snaga.

Vježbe se održavaju u vrijeme kada su odnosi između Rusije i zapadnih država na najnižem nivou od Hladnog rata otkada je Moskva rasporedila desetke hiljada vojnika na ukrajinskoj granici. Rusija demantira da ima planove za invaziju, ali traži sigurnosne garancije i da Ukrajini ne bude dozvoljen ulazak u NATO.

Deseci brodova, aviona…

Kako je objavilo Ministarstvo, u sklopu manevara Sjeverne flote i Arktičke ekspedicijske grupe snaga, posada fregate Admiral Gorškov izvela je praktičku paljbu iz artiljerijskih sistema na zamišljene pomorske i zračne snage.

Djelovanje fregate Gorškov (YouTube/ Ministarstvo odbrane Rusije)

„Borbene vježbe posade fregate su izvedene u Barencovom moru, na području za obuku ove flote nedaleko od civilne navigacije. Prema planu vježbe, brod je odbio napad brodova i sredstava za zračne napade zamišljenog neprijatelja“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je u vježbi učestvovalo 1.200 osoblja, 140 jedinica vojne i specijalne opreme, do 20 letjelica, do 30 brodova, podmornica i plovila za podršku.

Manevri u Crnom moru

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, ruski ratni brodovi uvježbavali su gađanje zračnih i morskih ciljeva tokom vojnih vježbi u Crnom moru.

Vježbe, u kojima učestvuje 20 brodova mornarice, počele su u srijedu i dio su serije vojnih aktivnosti u regiji.

Očekuje se će se manevri u Crnom moru završiti kasnije tokom dana.

U sklopu vježbi u Crnom moru, koje su dio skupa mornaričkih vježbi koje se održavaju na brojnim lokacijama ovog i slijedećeg mjeseca od Pacifika do Atlantika, uvježbano je i uklanjanje mina.

Sa manevara u Baltičkom moru

Kako je saopćilo Ministarstvo odbrane Rusije, ruske artiljerijske snage u južnoj Rostovskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, vježbaju i uništavanje neprijateljskih snaga i oklopnih vozila haubicama, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Izvor: Agencije