Njemačka šalje ‘simboličnih’ 5.000 vojnih kaciga Ukrajini

Njemačka šalje Ukrajini 5.000 vojnih kaciga, što je jasna poruka da stoji uz nju, no Kijev, koji očekuje veliku pomoć Zapada u slučaju ruske agresije, smatra najave iz Berlina ‘čistom simbolikom’.

Ukrajina traži velike isporuke oružja - slične onima kakve su obećali SAD, Velika Britanija i baltičke zemlje (EPA)

Njemačka šalje Ukrajini 5.000 vojnih kaciga, što je jasna poruka da stoji uz nju, najavila je u srijedu ministrica odbrane Christine Lambrecht, ali Ukrajina, koja očekuje veliku pomoć Zapada u slučaju ruske agresije, smatra najave iz Berlina “čistom simbolikom”.

“Mogu potvrditi da smo završili procjenu u odgovoru na zahtjev ukrajinske strane za isporuku 5.000 vojnih kaciga”, rekao je u srijedu predstavnik za medije na konferenciji za novinare.

“Za sada ne mogu ništa reći o rokovima isporuke”, dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“To je vrlo jasna poruka: ‘Mi smo uz vas'”, najavila je njemačka ministrica odbrane.

Berlin je odbijao isporuke oružja Ukrajini.

Ukrajinski ambasador u Berlinu kritizirao je odluku njemačke vlade, nazvavši je “simboličnom gestom”.

“To je tek kap u moru. Nije čak ni utješna nagrada”, rekao je ambasador Andrij Melni za agenciju dpa.

“Ukrajina očekuje da savezna vlada [svoj stav] okrene za 180 stepeni, očekuje istinsku promjenu paradigme”, kazao je.

Kličko: Ostao sam bez riječi, to je šala

Ukrajina traži velike isporuke oružja – slične onima kakve su obećale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i baltičke zemlje, potrebne za odbranu od moguće ruske invazije.

“To je oprema, ne oružje, ali pomaže”, rekla je Lambrecht.

“Upravo na takav način nastavit ćemo raditi u ovom sukobu. Radimo na postizanju mirnog rješenja sukoba usred Evrope”, dodala je.

Lambrechh je za vikend najavila da će Njemačka isporučiti i poljsku bolnicu Ukrajini.

Gradonačelnik Kijeva, bivši bokserski prvak Vitalij Kičko, nazvao je njemački dar “šalom”.

“Ostao sam bez riječi na ponašanje njemačke vlade. Ministarstvo odbrane očito nije shvatilo da je nasuprot nama savršeno opremljena ruska vojska, koja može početi drugu invaziju na Ukrajinu u bilo kojem trenutku”, rekao je on za tabloid Bild.

Nastavio je u ironičnom tonu, zapitavši: “Kakvu će nam sljedeću podršku Njemačka poslati? Možda jastuke?”

Službeni Kijev već je izrazio nezadovoljstvo zbog njemačkog odbijanja isporuka oružja Ukrajini, koja smatra da bi takav stav mogao “ohrabriti” Rusiju.

Tradicionalno, još od Drugoga svjetskog rata, Njemačka je nesklona bilo kakvom vojnom angažmanu, a u ovom slučaju smatra da bi ovakva vrsta podrške mogla samo pojačati tenzije.

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije u ponedjeljak su u Briselu razgovarali o jedinstvenom stavu o sigurnosnoj krizi i o tome kako odvratiti Rusiju od invazije na Ukrajinu.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da je njena zemlja spremna ekonomski i finansijski pomoći Ukrajini.

Njemačka je u velikoj mjeri ovisna o ruskom plinu i često je na meti kritika da nije odlučna u naporima za odvraćanje ruskog napada.

‘Ukrajinu kao tampon između Rusije i NATO-a’

Gotovo osam godina nakon što je Rusija zauzela Krim i počela podržavati separatističke borce u Donbasu, u istočnoj Ukrajini, bivša sovjetska republika postala je žarište u potencijalno najopasnijem sukobu Istoka i Zapada od Hladnog rata.

Rusija optužuje NATO i američko djelovanje za poticanje krize i traži sigurnosne garancije od Zapada, uključujući obećanje da NATO nikada neće primiti Ukrajinu u svoje članstvo.

Moskva vidi Ukrajinu kao tampon između Rusije i zemalja NATO-a.

Zapadni saveznici zaprijetili su ekonomskim sankcijama Rusiji ako napadne Ukrajinu.

SAD pregovara s energetski bogatim zemljama i kompanijama diljem svijeta o potencijalnom preusmjeravanju energije Evropi ako Rusija napadne Ukrajinu.

Otprilike trećina zaliha plina u Evropskoj uniji dolazi iz Rusije.

Bilo kakav prekid ruskog uvoza pogoršao bi već postojeću energetsku krizu uzrokovanu nestašicama.

Izvor: Agencije