Stoltenberg: Ove sedmice šaljemo prijedlog Rusiji

Još uvijek postoji diplomatski izlaz iz rusko-ukrajinske krize, ali to zahtijeva da Rusija deeskalira i da pokaže spremnost da se u dobroj vjeri uključi u političke razgovore s NATO-om i saveznicima.

Jens Stoltenberg je naveo da Alijansa neće razmještati snage u Ukrajini (Reuters)

NATO će kasnije ove sedmice poslati pisani prijedlog Kremlju kako bi “pokušao pronaći put za napredak” u trenutku rastućih tenzija oko gomilanja ruskih trupa na granici Ukrajine, izjavio je u utorak generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Navest ćemo da smo spremni sjesti i razgovarati o kontroli naoružanja, razoružanju, transparentnosti vojnih aktivnosti, mehanizmima snižavanja rizika i drugim pitanjima koja se tiču evropske bezbjednosti, a također smo spremni saslušati ruske zabrinutosti”, rekao je on za CNN, prenosi Tanjug.

Govoreći iz Brisela, Stoltenberg je kazao da “još uvijek postoji diplomatski izlaz” iz rusko-ukrajinske krize, “ali to zahtijeva da Rusija deeskalira i da pokaže spremnost da se u dobroj vjeri uključi u političke razgovore s NATO-om i saveznicima”.

NATO neće razmještati snage u Ukrajini

Stoltenberg je naveo da Alijansa neće razmještati snage u Ukrajini.

“Borbene jedinice NATO-a neće biti raspoređene u Ukrajini, ali moramo biti sigurni da nema nesporazuma oko naše spremnosti, naše posvećenosti da odbranimo sve saveznike, posebno u istočnom dijelu Alijanse”, rekao je on.

Šef NATO-a je prošle sedmice najavio da će zapadna vojna alijansa uskoro poslati svoje pismene prijedloge Rusiji, odgovarajući na bezbjednosne zahtjeve Moskve, i predložiti ozbiljne razgovore o kontroli naoružanja i mjerama transparentnosti vojnih aktivnosti i raspoređivanja raketa.

Stoltenbergovi komentari uslijedili su dan nakon što je NATO objavio da neke zemlje članice stavljaju snage u pripravnost i šalju dodatne brodove i borbene avione u istočnu Evropu.

Izvor: Agencije