Peskov: Rusija sa zabrinutošću prati američke akcije u Ukrajini

Napetosti u Ukrajini se povećavaju mjesecima, nakon što je Kremlj okupio desetke hiljada vojnika u blizini ukrajinske granice, za šta Zapad tvrdi da je priprema za rat.

Pentagon je stavio u 'pojačanu pripravnost' 8.500 vojnika za moguće brzo raspoređivanje u istočnoj Evropi (EPA)

Rusija je u utorak saopćila da su akcije i izjave Sjedinjenih Američkih Država o ukrajinskom pitanju usmjerene na raspirivanje napetosti i da ih prati s velikom zabrinutošću.

Glasnogovornik Kremlja Dmitriy Peskov komentirao je Pentagonovu najavu od ponedjeljka o stavljanju u “pojačanu pripravnost” 8.500 vojnika za moguće brzo raspoređivanje u istočnoj Evropi, prenosi Anadolija.

Napetosti u Ukrajini se povećavaju mjesecima nakon što je Kremlj okupio desetke hiljada vojnika u blizini ukrajinske granice, za šta Zapad tvrdi da je priprema za rat.

NATO i Evropska unija upozorili su na teške ekonomske posljedice ako Rusija napadne susjeda.

Rusija je više puta negirala da planira invaziju na Ukrajinu, navodeći da su trupe raspoređene radi vježbi, ali je anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014. godine.

Ove sedmice čeka pismeni odgovor SAD-a na listu sigurnosnih zahtjeva, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće primiti Ukrajinu u članstvo.

‘Normandijski razgovori’ u Parizu

Peskov je rekao da uzbuna američkih vojnika nema nikakav utjecaj na tok pregovora o sigurnosnim garancijama, a djelovanje Moskve će biti definirano odgovorom Washingtona i odlukama ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U međuvremenu se politički savjetnici iz Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine okupljaju u Parizu, na “normandijskim razgovorima”, kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini.

Prema riječima Peskova, ruski predstavnik Dmitriy Kozak “podijelit će zabrinutost Moskve sa sagovornicima”.

Sjedinjene Američke Države su naredile porodicama zaposlenih u ambasadi u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu da napuste zemlju, a EU za sada ne prati ovu odluku SAD-a.

Izvor: Agencije