Biden u Camp Davidu razmatra pitanje Rusije i Ukrajine

Biden će tokom boravka u Camp Davidu razgovarati i sa nekim saveznicima i partnerima i da će tako biti donesena odluka o najadekvatnijim budućim koracima.

Predsjednik Biden je uvijek spreman sjesti za pregovarački stol (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden će ovog vikenda boraviti u odmaralištu Camp David kod Washingtona i sa timom za nacionalnu sigurnost razmotriti sve aspekte rusko-ukrajinske krize, javlja Anadolija.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki podsjetila je da se američki državni sekretar Antony Blinken sastao sa ruskim šefom diplomacije Sergeyem Lavrovom u Ženevi te je dodala da mu je predsjednik Biden ranije kazao da prelazak jednog ili hiljadu ruskih vojnika preko ukrajinske granice predstavlja napad na tu zemlju.

“Tokom vikenda će biti razgovori u Camp Davidu. Naredne sedmice ćemo Rusiji poslati pisani odgovor. Neće to biti samo u formatu pitanje-odgovor, već ćemo dodati i naše bojazni“, kazala je Psaki.

Razgovor sa saveznicima i partnerima

Ističući kako će Biden tokom boravka u Camp Davidu razgovarati i sa nekim saveznicima i partnerima, Psaki je kazala da će tako biti donesena odluka o najadekvatnijim budućim koracima.

“Predsjednik Biden je uvijek spreman sjesti za pregovarački stol“, poručila je Psaki.

Psaki je također kazala da SAD u posljednje vrijeme povećava sigurnosnu podršku Ukrajini te je dodala da je Bijela kuća informirala Kongres i o namjeri davanja helikoptera Mi-17 Ukrajini.

Izvor: Agencije