Koji su razlozi iranskog okretanja Kini i Rusiji?

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi kaže da će odnosi Teherana i Moskve staviti tačku na unilateralizam u svijetu.

Iranski predsjednik u posjeti Rusiji na čelu velike delegacije (iransk mediji)

Piše: Al Jazeera.net, ekskluzivno

Svega nekoliko dana nakon potpisivanja 25-godišnjeg strateškog sporazuma s Pekingom, iranski predsjednik Ebrahim Raisi otputovao je u srijedu Rusiju kako bi zaključio sličan sporazum, što je pokazatelj koji potvrđuje da je prioritet dat azijskim i susjednim zemljama.

Prije nego što je napustio glavni grad Teheran, iranski predsjednik je svoju posjetu Moskvi opisao kao “važnu historijsku prekretnicu za razvoj bilateralnih odnosa na različitim nivoima”, dodajući da će odnosi njegove zemlje sa Rusima staviti tačku na unilateralizam u svijetu.

Iako je rekao da trgovinsko-ekonomski odnosi “nisu zadovoljavajući” za iransku i rusku stranu, Raisi je izrazio nadu da će njegova posjeta doprinijeti njihovom jačanju.

Sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Shamkhani smatra da dugoročna bilateralna saradnja predstavlja “osnovu za nova uspješna iskustva”.

U svojoj objavi na Twitteru, Shamkhani je napisao da je iransko-ruska saradnja na regionalnom i međunarodnom nivou dovela do propasti američkog jednostranog djelovanja, kako ga je opisao.

Taktička vizija

Prema riječima istraživača političkih pitanja Mahdija Shakibaija, ekonomska saradnja čini okosnicu dvaju ugovora sa Pekingom i Moskvom, s tim da oni predstavljaju izazov za protivnike novog trojnog savezništva Irana, Kine i Rusije.

Govoreći za Al Jazeeru, Shakibai je kazao da nova faza saradnje između istočnih snaga otvara vrata novom tipu konfrontacije sa zapadnim taborom.

Negirao je da je okretanje Teherana prema istoku rezultat gubitka odnosa sa zapadnim zemljama, objašnjavajući da njegova zemlja svoje odnose temelji na principijelnoj politici i novom taktičkom planu koji najavljuje napredak istočnog bloka, na čelu sa iransko-rusko-kineskim savezom, u odnosu na zapadne sile.

Osvrćući se na izazove i rizike koji čekaju implementaciju ovakvih sporazuma, Shakibai kaže da je Raisijeva vlada odlučna da sklopi slične saveze sa svakom od istočnih zemalja, posebno sa susjednim zemljama. Turneja iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana po regiji Zaljeva nije ništa drugo nego praktična primjena ovog pristupa, kazao je.

Prema riječima sagovornika, ciljevi Raisijeve posjete Moskvi nisu ograničeni na jačanje političkih i ekonomskih odnosa, već i na unapređenje sigurnosne i vojne saradnje između dvije strane, pored toga da nacrt dokumenta ima i druge važne i različite dimenzije, uključujući borbu protiv terorizma.

Kritike i pitanja

Uprkos ovom relativnom uspjehu, dio Iranaca smatra da saradnja sa Rusima nije dostigla željeni nivo i da nije ostvarila svoje ciljeve, posebno u pogledu suprotstavljanja američkim sankcijama koje su bile konstantan teret za iransku ekonomiju tokom proteklih godina.

U tom kontekstu, Masoud Daneshmand, član Iranske privredne komore, otkrio je da je obim trgovinske razmjene između njegove zemlje i Rusije manji od pokazatelja trgovinske razmjene sa Kinom, Njemačkom, Francuskom i Turskom. Kao razlog navodi nisku kvalitetu ruske robe u odnosu na zapadne i istočne pandane.

U izjavi za list “Arman Melli”, Daneshmand se osvrnuo na glasanje Moskve za rezolucije Ujedinjenih nacija protiv Irana tokom mandata bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, objašnjavajući da historija iransko-ruskih odnosa svjedoči da Moskva napušta svoje saveznike u ključnom momentu.

Balansiranje odnosa

S druge strane, istraživač strateških pitanja Mahdi Azizi ove kritike čita kao ”usaglašavanje sa zapadnom politikom, u kojoj već postoji uznemirenost zbog približavanja Irana Rusiji i Kini”.

Azizi je objasnio, u svom govoru za Al Jazeeru, da politika okretanja prema istoku dolazi kako bi se uravnotežili iranski odnosi sa Zapadom bez dovođenja u pitanje iranskih odnosa sa evropskim partnerima.

On je negirao da su zaobilaženje zapadnih sankcija i dobijanje ruske i kineske podrške u Vijeću sigurnosti bili među ciljevima strateških ugovora s njima, objašnjavajući da je Teheran ubrao plodove svoje ekonomske, političke, sigurnosne i tehnološke saradnje s Moskvom, što ga je potaklo da razvije međusobne odnose do strateškog nivoa.

Očekuje da će Raisijeva posjeta Rusiji predstavljati historijsku prekretnicu u bilateralnim odnosima na različitim nivoima, posebno u oblastima trgovinske razmjene i koordinacije oko zajedničke valute.

Slogan revolucije

Na pitanje iranskog javnog mnijenja: je li fokusiranje nove iranske vlade na jačanje svojih odnosa sa istočnim zemljama u suprotnosti sa sloganom ”Ni istočna ni zapadna” koji je postavila Islamska Republika nakon pobjede njene revolucije 1979. godine, Ali Akbar Velayati, savjetnik za vanjske odnose vrhovnog vođe Alija Khameneija, odgovorio je da su odnosi Irana s Kinom i Rusijom zasnovani na snazi ​​i međusobnom uvažavanju, te da nisu u suprotnosti sa sloganom ”Ni istočna ni zapadna”.

Velayati je, u izjavama za list Kayhan, koji je povezan s uredom iranskog vrhovnog vođe, naglasio da su Rusija i Kina danas potpuno drugačije od onoga što su bile prije pada komunizma, ističući da Iran i Rusija imaju zajedničkog neprijatelja, a to znaju i sami Amerikanci.

Izvor: Al Jazeera