Palestinski ministar: SAD će ‘sahraniti’ model dvije države

Ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki kritizirao je predsjednika SAD-a Joea Bidena, ocijenivši da sporo mijenja politiku svog prethodnika Donalda Trumpa protiv Palestinaca.

Riyad al-Maliki: Izrael odbacuje rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države (EPA)

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki kritizirao je u četvrtak predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, ocijenivši da suviše sporo mijenja politiku svog prethodnika Donalda Trumpa protiv Palestinaca i ne koristi specijalne odnose Washingtona da izvrši pritisak na Izrael.

Na sastanku u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda je rekao da Izrael odbacuje rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael, i mirovne pregovore, prenosi Beta.

Bidenova administracija je promijenila dio nezakonite Trumpove politike, ali nije ispunila obećanje o otvaranju konzulata SAD-a u istočnom Jerusalemu, koji je zatvoren dok je Trump bio američki predsjednik, kazao je šef palestinske diplomatije.

‘Aneksija palestinske zemlje’

Kasnije je novinarima objasnio da se mislilo kako će SAD pokušati približiti poziciju Izraela Palestincima kada je Biden postao predsjednik, ali je izraelski stav uspio sebi približiti američku poziciju.

Sjedinjene Američke Države bi, kako smatra Maliki, tek trebale doprinijeti da vlada Izraela odbaci svoju politiku naseljavanja okupiranih teritorija i odbijanja rješenja po modelu dvije države i mirovnih pregovora.

Biden je obnovio pomoć Palestincima i diplomatske kontakte s njima, ali je zadržao dio Trumpove politike, uključujući promjenu dugogodišnjeg stava SAD-a o Jerusalemu i legitimitetu jevrejskih naselja za koje Palestinci i UN kažu da su nelegalna.

Maliki je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da preduzme hitnu akciju kako bi se riješio decenijski izraelsko-palestinski sukob i spasilo dvodržavno rješenje, upozorivši na ubrzano širenje jevrejskih naselja, rušenje palestinskih kuća, pa “čak i aneksiju palestinske zemlje”.

“Bez tog osjećaja hitnosti pripremite se da prisustvujete sahrani tog rješenja sa svim posljedicama”, rekao je palestinski ministar.

Apelirao je na podršku za međunarodnu mirovnu konferenciju i podržao poziv Rusije na ministarski sastanak četvorke bliskoistočnih posrednika, koju čine SAD, UN, Evropska unija i Rusija, “što je moguće prije, da se mobiliziraju napori za prevazilaženje trenutnog zastoja”.

Uzdržati se od unilateralnih koraka

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Linda Thomas Greenfield je na sastanku u Vijeću sigurnosti UN-a potvrdila podršku Bidenove administracije rješenju po modelu dvije države, ocijenivši da ova godina pruža mogućnost da se obnove napori za političko rješenje sukoba.

Pozvala je obje strane da se uzdrže od unilateralnih koraka koji povećavaju napetost i podrivaju napore ka rešenju po modelu dvije države.

Za Izrael to znači uzdržavanje od aneksije teritorije, širenja jevrejskih naselja, rušenja i iseljavanja, a za Palestince prestanak huškanja na nasilje i kompenzacija onima koji su u zatvoru zbog terorizma.

Izvor: Agencije