Euro slavi 20. godišnjicu

Prije 20 godina u opticaj je uvedena zajednička evropska valuta eura u 12 država članica Evropske unije koje su tada činile eurozonu.

Eurozona je danas druga najveća ekonomija na svijetu (EPA)

Prije 20 godina u opticaj je uvedena zajednička evropska valuta eura u 12 država članica Evropske unije koje su tada činile eurozonu.

Euro je kao knjižna valuta uveden tri godine ranije, 1. januara 1999. godine, a 1. januara 2002. godine u 12 država EU-a nacionalne valute zamijenjene su eurom.

Građani Austrije, Belgije, Finske, Grčke, Irske, Italije, Luksemburga, Njemačke, Nizozemske, Portugala i Španije pohrlili su na bankomate u novogodišnjoj noći 2002. godine, prenosi Hina.

Tadašnji prelazak na euro bila je najveća zamjena valuta u historiji.

I Hrvatska uskoro uvodi euro

“Prošlo je 20 godina od kako evropski građani u svojim džepovima mogu nositi euro, koji nije samo jedna od najmoćnijih valuta na svijetu, nego prije svega simbol evropskog jedinstva”, izjavila je povodom godišnjice predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Danas europodručje koje koristi zajedničku valutu broji 19 država članica EU-a, nakon što su se pridružile najprije Slovenija, a onda su slijedile Kipar, Malta, Slovačka, Estonija, Latvija i Litvanija, koja je zadnja ušla 2015. godine.

Za godinu euro bi trebao biti uveden u Hrvatskoj.

Bugarska je najavila da se želi pridružiti godinu nakon Hrvatske, 1. januara 2024. godine.

Rumunija je, također, najavila da će početi s pripremama za uvođenje eura, dok Češka, Poljska i Mađarska oklijevaju.

U Švedskoj su 2003. godine građani na referendumu odbili ulazak u europodručje.

Sve države članice EU-a, osim Danske, dužne su uvesti euro, ali ugovorom nisu predviđeni rokovi do kada se moraju pridružiti.

Danska je prihvatila Ugovor iz Maastrichta, kojim je uveden euro, tek nakon što je omogućeno izuzeće iz obveze uvođenja eura.

Eurozona broji 340 miliona stanovnika

Eurozona danas broji više od 340 miliona stanovnika i druga je najveća ekonomija na svijetu, na koje otpada 15 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Euro je doživio veliki potres kada je krajem krajem 2009. godine izbila dužnička kriza u Grčkoj.

Sljedeće dvije-tri godine održan je niz vanrednih sastanaka na vrhu, na kojima su čelnici EU-a pokušavali naći izlaz iz krize i spriječiti ponavljanje sličnih slučajeva.

Tada je uveden niz reformi kojima je pojačano upravljanje zajedničkom valutom.

Izvor: Agencije