Od Putina zatraženo da prizna separatističke oblasti u Ukrajini

Jedanaest zastupnika apeluje na Dumu da zatraži od Putina priznanje Donjecka i Luganska kao nezavisnih država.

Rusija je 2014. anektirala Krim i podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine (Reuters)

Ruski parlamentarci apelirali su na Dumu da zatraži od predsjednika Vladimira Putina da prizna proruske separatističke oblasti na istoku Ukrajine kao nezavisne države, dok Ukrajina i Zapad strahuju od ruske invazije na Ukrajinu.

Zbog gomilanja snaga uz granicu s Ukrajinom mnogi strahuju od mogućeg ruskog napada.

Rusija je 2014. anektirala Krim i podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine koji od 2014. ratuju s ukrajinskom vojskom.

U prijedlogu rezolucije 11 zastupnika, među kojima je i predsjednik Komunističke partije Genadij Zjuganov, navodi se da Rusija treba službeno priznati dvije samoproglašene republike kao nezavisne države kako bi zaštitila stanovnike od vanjskih prijetnji.

“Državna Duma Rusije obraća se Vama, Vladimiru Vladimiroviću (Putinu), sa zahtjevom da razmotrite rusko priznanje Narodne Republike Doneck i Narodne Republike Lugansk kao samodostatnih, suverenih i neovisnih država”, navodi se u prijedlogu rezolucije.

Bez komentara Kremlja

Duma i Kremlj za sada nisu komentirali navedeni prijedlog, piše Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusija dozvoljava stanovnicima područja pod kontrolom separatista da apliciraju za rusko državljanstvo po ubrzanoj proceduri.

Na teritoriju pod kontrolom proruskih pobunjenika službena valuta je ruska rublja, a škole su usvojile ruski kurikul.

Putin je prošle godine također naredio vladi da ukine ograničenja na izvoz i uvoz robe između Rusije i dijelova takozvanih republika Donjeck i Lugansk.

Ruske vlasti tvrde da je taj potez osmišljen kako bi se nadoknadili gubici zbog ekonomske blokade između područja pod kontrolom separatista i ostatka Ukrajine.

Izvor: Agencije