Izrael testirao novi antiraketni odbrambeni sistem

Sistem Strijela dizajniran je za presretanje balističkih projektila izvan Zemljine atmosfere.

Sistem je detektovao cilj i ispalio dvije rakete uz ocjenu da je misija bila uspješna, rečeno je (Ilustracija)

Izrael je saopštio da je uspješno testirao antiraketni odbrambeni sistem dizajniran za presretanje balističkih projektila izvan Zemljine atmosfere.

Novi izraelski sistem nazvan Strijela osmišljen je kao niz sinhronizovanih lansirnih jedinica i razvijen je tokom posljednjih godina s ciljem da se osigura zaštita u bilo kojem budućem sukobu sa najvećim neprijateljem države Iranom ili regionalnim proiranskim grupama, kao što su libanski HezbolLah ili palestinski Hamas u Pojasu Gaze, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ministarstvo odbrane Izraela je nakon testiranja saopštilo da je sistem detektovao cilj i ispalio dvije rakete uz ocjenu da je misija bila uspješna.

Saradnja sa američkom agencijom

“Sa svakim korakom naprijed, sa svakim novim dostignućem, mi opremamo državu Izrael da se odbrani od rastućih prijetnji. Naši sistemi pružaju Izraelu slobodu strateškog manevrisanja”, navodi se u saopštenju ministra odbrane Bennyja Gantza.

Sistem Strijela je razvila državna kompanija namjenske industrije Israel Aerospace Industries, u saradnji sa Agencijom za raketnu odbranu SAD-a.

Izvor: Agencije